Доступність посилання

ТОП новини

Туреччина: військові заявили про воєнний стан після взяття влади, уряд заявив, що дасть відповідь на путч


У Туреччині військові спробували взяти владу, результат іще не ясний
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:03 0:00

У Туреччині військові, які оголосили про взяття влади у країні, заявили, що запроваджують воєнний стан і комендантську годину на всій території країни.

Як заявили представники армії, вони «повністю взяли владу у країні» з метою «відновити порушені конституційний порядок і демократію» і обіцяють дотримуватися прав людини і верховенства права.

Усі міжнародні зобов’язання Туреччини залишаються чинними й дотеперішні міжнародні відносини країни продовжуються, заявили військові в зачитаній на телебаченні і оприлюдненій через агентства заяві.

Заяву оголосили від імені «Ради за мир на батьківщині». Як виглядає, йдеться про групу військових, що не мають підтримки найвищого командування.

Заяву зачитав диктор державного телебачення TRT, яке після цього припинило передачі.

Міністр оборони Туреччини Фікрі Ишик назвав цю заяву «піратською телепередачею».

Перед цим схожу заяву військових про мету взяття влади оприлюднили агентства.

Але президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган теж виступив із заявою про те, що організатори спроби перевороту «заплатять високу ціну в судах», а сама ця спроба буде подолана в найкоротший час, і її організатори не матимуть успіху.

За його словами, спробу перевороту вчинила «меншість» в армії.

Звертаючись до телеканалу CNN Türk із мобільного телефону з невідомого місця, він закликав людей виходити на вулиці і протестувати проти перевороту і підтримати уряд.

Прем’єр-міністр Туреччини Біналі Йилдирим заявив дещо раніше, що група військових, що вийшла з підпорядкування, влаштувала незаконну спробу перевороту. За його словами, було б неправильно говорити про справжній переворот.

Він наголосив у телевізійному виступі на приватному телеканалі NTV, що демократії в Туреччині ніщо не становить загрози, і закликав до спокою.

За його словами, законно обраний уряд залишається при владі.

Як заявив прем’єр, силові структури роблять те, що необхідно для вирішення ситуації.

Він додав, що відповідальні за спробу перевороту заплатять за неї «найвищу ціну».

За повідомленнями з Туреччини, значна військова активність відбувається у столиці Анкарі і найбільшому місті Стамбулі.

Над обома містами літає військова авіація на малій висоті.

Із обох міст також повідомляють про постріли чи вибухи.

За повідомленнями з Анкари, у будівлі Генерального штабу Збройних сил організатори взяття влади взяли в заручники начальника Генштабу генерала Хулусі Акара.

А у Стамбулі військова техніка перекрила рух обома мостами через Босфор, що з’єднують азійську і європейську частини міста. Також повідомляють про скасування рейсів у головному аеропорті Стамбула імені Ататюрка, на під’їздах до якого стоять танки.

Наразі не ясно, чи йдеться про сили, вірні урядові, чи організаторам перевороту. Обсяги реального контролю сторін теж іще не зрозумілі.

Також у Туреччині заблокований чи утруднений доступ до соціальних мереж та деяких інших сайтів.

За деякими повідомленнями, пересування військових спостерігаються і в інших містах Туреччини.

У Туреччині Збройні сили традиційно вважалися захисниками світського курсу і кілька разів влаштовували взяття влади, яка, на їхню думку, опинялася в руках ісламістів. Але нинішній уряд, що якраз походить із поміркованих ісламістів, зумів зменшити вплив військових і значною мірою взяти їх під контроль.

Востаннє турецьким військовим вдалося усунути уряд без перевороту 1997 року. А останній повномасштабний військовий переворот у Туреччині відбувся 1980 року.

XS
SM
MD
LG