Доступність посилання

ТОП новини

МЗС рекомендує українцям утриматись від поїздок до Туреччини


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Міністерство закордонних справ закликає громадян України утриматись від поїздок до Туреччини у зв’язку зі спробою військового перевороту в цій країні. Про це повідомляє департамент консульської служби МЗС України на своїй сторінці у Facebook.

«У зв’язку із запровадженням надзвичайного стану і встановленням комендантської години в Турецькій Республіці, обмеженнями руху в ключових містах і транспортних вузлах цієї країни ‎МЗС‬ закликає громадян України утриматись від поїздок до Туреччини до нормалізації обстановки», – йдеться у повідомленні.

МЗС стежить за ситуацією в Туреччині та вживає всіх заходів для отримання якомога більше достовірної інформації.

До з’ясування ситуації міністерство рекомендує українцям, які перебувають на території цієї країни, виявляти пильність та обережність, уникати перебування в публічних місцях, максимально обмежити перебування на вулицях, додають у департаменті консульської служби МЗС.

Пізно ввечері 15 липня у Туреччині військові, які оголосили про взяття влади у країні, заявили, що запроваджують воєнний стан і комендантську годину на всій території країни.

Спробу військового перевороту в Туреччині, як виглядає, зупинили, оскільки президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган прибув в Стамбул 16 липня і сказав натовпу прихильників, що він «не йде з посади». Він також назвав повстання «актом зради». Ердоган пообіцяв домагатися «найсуворіших» покарань для прихильників перевороту.

Влада оголосила, що щонайменше 60 людей були вбиті під час спроби державного перевороту і 754 членів збройних сил були арештовані. За словами глави поліції Туреччини, серед загиблих – щонайменше 16 змовників.

У Туреччині Збройні сили традиційно вважалися захисниками світського курсу і кілька разів влаштовували взяття влади, яка, на їхню думку, опинялася в руках ісламістів. Але нинішній уряд, що якраз походить із поміркованих ісламістів, зумів зменшити вплив військових і значною мірою взяти їх під контроль.

Востаннє турецьким військовим вдалося усунути уряд без перевороту 1997 року. А останній повномасштабний військовий переворот у Туреччині відбувся 1980 року.

XS
SM
MD
LG