Доступність посилання

ТОП новини

Сила права, а не сила зброї: чим Туреччина схожа на Україну


(Рубрика «Точка зору»)

Коли в українському медіапросторі обговорюють можливу роль якихось «патріотів», які скинуть легітимну владу і встановлять власне правління в країні, це виглядає усього лише теорією, схемою, яка може бути ніколи не втілена в життя.

Минулої ночі в Стамбулі і Анкарі ми бачили справжнє обличчя військового перевороту. Військова техніка на вулицях, вибухи, бомбардування, справжні бої в центрі великих міст, люди, які з голими руками кидалися на танки і бронетранспортери. А найголовніше – повна невідомість. Ніхто в Туреччині не знав, що буде після військового перевороту – якщо він завершиться успіхом. Які наміри «патріотів», що вони готують країні? Так кожен громадянин Туреччини ставав заручником не свого власного голосу, не свого уявлення про майбутнє – а грубої сили.

Стамбул. Люди, які вийшли на підтримку влади Ердогана
Стамбул. Люди, які вийшли на підтримку влади Ердогана

Можуть сказати, що в Україні влада теж змінювалася в результаті протестів. Але сила України – в тому, що ці протести були народними і що їхні учасники не скидали, а захищали демократію. У 2004 році учасники першого Майдану відстояли право народу на чесні вибори. У 2013-2014 роках учасники другого Майдану захищали право громадян на вибір курсу розвитку країни і покарання тих, хто застосовує силу до беззбройних маніфестантів. В обох випадках Збройні сили України не втручалися в те, що відбувалося на вулицях Києва. В обох випадках важливі для країни рішення ухвалювала не армія, не вулиця, а парламент. Обраний громадянами парламент. Ви бачили те, що сталося з будівлею парламенту Туреччини? Путчисти завжди ненавидять народовладдя.

На заклик президента країни Реджепа Ердогана, на вулиці вийшли люди, які зупиняли військову техніку заколотників. Стамбул, 16 липня 2016 року
На заклик президента країни Реджепа Ердогана, на вулиці вийшли люди, які зупиняли військову техніку заколотників. Стамбул, 16 липня 2016 року

У нашій країні справжня війна почалася тільки після втручання окупанта. А чому? А тому, що в самій Росії рішення залежали саме від позиції армії, а не від позиції народу і політичних еліт. У 1991 році, під час серпневого путчу, армія, яку керівники СРСР вивели на вулиці Москви, вважала за краще зберігати нейтралітет, не захотіла стріляти в народ. Саме тому путчисти програли, а Радянський Союз загинув. У 1993 році армія, яку Борис Єльцин вивів на вулиці Москви, вирішила підтримати президента у конфлікті з депутатами і прямою наводкою розстріляла будівлю російського парламенту, в якому перебували опоненти Єльцина. В підсумку Росія перетворилася на авторитарну державу. А її громадяни зрозуміли, що все вирішує сила. Сила зброї.

Сила України – у верховенстві права і громадянина. У тому, що вирішує народ, а не армія. Слабкість Росії – в тому, що все вирішує армія і спецслужби, а не народ. Саме тому Україна займає своє гідне місце в сім'ї європейських демократій, а Росія все більше скочується до диктатури і краху.

Після поразки путчу в Стамбулі і Анкарі Туреччина також наблизилася до успіху демократичної моделі. Її громадяни переконалися, що майбутнє країни залежить не від сили зброї, а від сили закону і представницьких інституцій. І це – дійсно видатне досягнення.

Віталій Портников – журналіст і політичний коментатор, оглядач Радіо Свобода

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію редакції

  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG