Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єр Туреччини заявляє про 161 загиблого внаслідок спроби військового перевороту


Біналі Йилдирим
Біналі Йилдирим

Прем'єр-міністр Туреччини Біналі Йилдирим заявляє, що внаслідок спроби військового перевороту загинули 161 людей і 1440 поранені. Про це він сказав в ефірі телеканалу Habertürk.

За його словами, 2839 військовослужбовців, які підтримують спроби державного перевороту, заарештовані.

Йилдирим також сказав, що спроба перевороту є «чорною міткою» на турецькій демократії.

Дані про кількість жертв, раніше озвучені виконувачем обов’язків начальника військового штабу генерал Умітом Дюндаром, дещо відрізнялися від даних Йилдирима.

Дюндар заявляв, що 104 солдати, які підтримували спробу державного перевороту, убиті. Він також додав, що 90 «мучеників» були вбиті, серед яких 41 поліцейський і 47 цивільних.

Раніше посадовці повідомляли про 90 загиблих і близько 1100 поранених.

Про загострення ситуації в Туреччині та бойові дії стало відомо пізно ввечері 15 липня. За попередніми даними, окремі військові вчинили спробу повалити чинну владу в країні. Пізніше різні військові офіцери, які очолюють спецназ та військові підрозділи, у телезверненнях висловили підтримку урядові. Зокрема, це зробив і голова головної політичної опозиційної групи Туреччини.

Державне телебачення повідомило незабаром від імені змовників, що оголошено воєнний стан і комендантську годину.

Одним з перших кроків з боку військових стало перекриття обох мостів, що з’єднують через Босфор європейський континент з Азією. Пізніше були закриті всі вхідні і вихідні рейси із зайнятого змовниками міжнародного аеропорту Стамбула. Там розмістили танки.

Повідомлялося, що в Анкарі будівлю парламенту кілька разів бомбили, було помічено збиття кількох літаків. Приватне інформаційне агентство «Доган» повідомляло, що біля будівлі парламенту були розгорнуті танки. Поодинокі вибухи було чутно в місті під час бойових дій. Десятки танків рухалися в бік палацу, де розташований уряд.

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган прибув в Стамбул 16 липня і заявив, що він «не йде з посади». Він також назвав повстання «актом зради». Ердоган пообіцяв домагатися «найсуворіших» покарань для прихильників перевороту.

XS
SM
MD
LG