Доступність посилання

ТОП новини

Приватизація Одеського припортового буде набагато прозорішою, ніж «Криворіжсталі» – ФДМ


Одеський припортовий завод
Одеський припортовий завод

У понеділок стане відомою, чи відбудеться конкурс із продажу пакета акцій Одеського припортового заводу (ОПЗ). 18 липня о 18:00 закінчується термін подання до Фонду державного майна України заявок на приватизаційний конкурс від потенційних покупців. Сам конкурс запланований на 26 липня. Для того, щоб конкурс відбувся, учасників майбутніх торгів повинно бути щонайменше двоє, один з яких – нерезидент, вони мають надати повний пакет необхідних документів і сплатити спеціальний гарантійний депозит. Наразі уся інформація про учасників є конфіденційною, повідомив в інтерв’ю Радіо Свобода заступник голови Фонду держмайна Андрій Гайдуцький.

– Підписано близько семи договорів про конфіденційність, але тільки в останній день ми зможемо побачити, скільки буде заявок від дійсно готових брати участь у конкурсі. До 18-ї години вони мають надати повний пакет документів, який буде підтверджувати, з одного боку, їхню готовність до приватизації, а з іншого боку – всю інформацію, аж до кінцевого бенефіціара про цього власника. А також щодо сплати гарантійного депозиту. Із досвіду Фонду держмайна ми бачимо, що, як правило, в останні день-два подаються такі пакети документів. Враховуючи те, що було два вихідних, ймовірно, що це буде в останній день.

– А що може вплинути на те, що запланований на 26 липня конкурс не відбудеться?

– Може вплинути тільки те, якщо буде менше двох пакетів документів, які мають бути подані до 18:00, у тому числі один пакет від нерезидента. Якщо учасників два, але обидва українські компанії – конкурс не відбудеться. Якщо подало менше двох учасників, наприклад, одна іноземна – конкурс теж не відбудеться. В цьому пакеті документів обов’язково має бути довідка про сплату гарантійного депозиту на рахунок або Держказначейства, або Нацбанку, якщо це буде в іноземній валюті.

– Говорили про занепокоєння інвесторів стосовно боргів на суму близько 193 мільйонів доларів, які має ОПЗ перед компанією Ostchem, що підконтрольна українському бізнесменові Дмитрові Фірташу. Судові позови з боку компанії «Нортіма», контрольованої бізнесменом Ігорем Коломойським, через скасування виграного нею конкурсу з продажу ОПЗ в 2009 році. До того ж, відбулися затримання вищого керівництва Одеського припортового (голову наглядової ради ОПЗ Сергія Перелому й першого заступника цього підприємства Миколу Щурикова), триває розслідування у справі розкрадання коштів. Як це може вплинути на приватизаційний процес?

– Ми вважаємо, що тільки справа з судом щодо боргу Ostchem впливає на рівень інтересу до придбання Одеського припортового заводу. Судові позови з «Нортімою» не мають впливати, тому що суд іде між компанією і Фондом державного майна. Щодо затримання окремих осіб, які мають безпосереднє відношення до заводу, ми вважаємо, що воно теж не має мати впливу. Тому що один з них з наглядової ради, тобто він фактично не бере участі в поточній діяльності підприємства. Крім того, протягом п’яти чи семи днів після придбання пакету акцій Одеського припортового заводу новий власник має право змінити менеджмент заводу.

– Також лунали закиди, що початкова ціна заводу в 13 мільярдів 175 мільйонів гривень надто висока. В якому випадку може бути зміна цієї ціни, якщо раптом не відбудеться конкурс 26 липня?

– За діючою методикою оцінки, за діючим законодавством немає можливості змінити ціну. Якщо раптом не відбудеться продаж підприємства, повторне виставлення буде за тією ж ціною. Деякі потенційні учасники конкурсу казали, що їм недостатньо часу для аналізу і вивчення підприємства. Можливо таке повторне виставлення якраз дозволить залучити до процесу приватизації більшу кількість потенційних покупців.

– Які соціальні зобов’язання повинен буде виконати майбутній власник підприємства?

– Насправді якихось додаткових умов ми не прописували, всі умови зафіксовані в програмі розвитку підприємства, а також в програмі співпраці між підприємством і персоналом заводу. Тобто ми у фіксованих умовах так і пишемо, що інвестор зобов’язаний дотримуватися діючих програм розвитку підприємства.

– Свого часу приватизація «Криворіжсталі» у жовтні 2005 року стала своєрідним маркером успішності нової влади і нових підходів до чесної приватизації. Чи стане приватизація Одеського припортового заводу зараз таким маркером успішності реформ, чи підштовхне вона приватизацію інших стратегічних підприємств?

– Для нас головне завдання – це прозорий процес приватизації. Ми не можемо гарантувати ні кількість учасників, ні суму, за яку буде проданий завод. Завдяки прозорому процесу ми сподіваємось, що і кількість учасників буде великою, і фактична сума, за яку буде продано підприємство, також може зрости.

Щодо прозорості і маркера, можемо сказати, що на сьогодні цей процес є набагато прозорішим, тому що підприємство готується за більш якісними стандартами, ніж це було у 2005 році. Тоді не було ні радника з боку Фонду державного майна, не було ні юридичної, ні фінансової підтримки, яка б дозволила підготувати підприємство за міжнародними стандартами. І ми обов’язково вважаємо, що цей продаж ОПЗ, або навіть його підготовка, буде слугувати прикладом для підготовки інших великих об’єктів. Це шість обленерго, чотири теплоелектроцентралі і «Центренерго», які буде запропоновано до продажу на початку 2017 року. Всі ці об’єкти будуть готуватися за міжнародними стандартами. Тобто буде звітність, підготовлена відповідно до міжнародних норм, і буде зроблена так звана data room – електронна кімната даних, куди кожен інвестор зможе отримати доступ після підписання договору про конфіденційність. От, наприклад, по ОПЗ – це маже 3 000 документів.

Довідка

Одеський припортовий завод є одним із найбільших підприємств хімічної галузі як в Україні, так і в Європі. Спеціалізується на виробництві та реалізації хімічної продукції – аміаку та карбаміду, також перевантажує на експорт продукцію інших підприємств України та Росії.

У середині травня 2016 року Кабінет міністрів затвердив умови приватизації підприємства зі стартовою ціною 99,6% пакета акцій в 13 мільярдів 175 мільйонів гривень, або близько 530 мільйонів доларів. Конкурс з продажу має відбутися 26 липня 2016 року. Згідно з умовами приватизації, юридичні та фізичні особи з Росії до конкурсу не допускаються.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG