Доступність посилання

ТОП новини

Могеріні: Туреччина не буде в ЄС, якщо відновить страту


Федеріка Могеріні
Федеріка Могеріні

Країна, де застосовують смертну кару, не може стати членом Європейського союзу, заявила 18 липня верховний представник ЄС із закордонних справ Федеріка Могеріні, коментуючи заяви турецької влади про можливе відновлення страт.

«Хочу зробити чітку заяву щодо двох речей. Перше: жодна країна не може стати членом ЄС, якщо вона здійснює страти. Це чітко прописане в наших законах… Інший момент, на якому я б хотіла наголосити, попри те, що я не вповноважена говорити від цієї інституції, проте Туреччина є важливою частиною Ради Європи і підписала Європейську конвенцію про захист прав людини і основних свобод, яка чітко висловлюється щодо смертної кари. Сподіваюся, я ясно висловилася», – сказала Могеріні.

Могеріні: Туреччина не буде в ЄС, якщо відновить страту
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:34 0:00

Схожу заяву зробили і в уряді Німеччини.

На тлі арештів у Туреччині понад 7,5 тисячі людей, зокрема військових і суддів, після спроби перевороту 15 липня, лунають заклики до влади країни дотримуватися норм демократії, поважати права людини і базові свободи.

Держсекретар США Джон Керрі заявив, що Вашингтон підтримує обрану владу Туреччини, але закликає турецьких лідерів гарантувати спокій і стабільність по всій країні.

«Ми також закликаємо уряд Туреччини підтримувати найвищі стандарти поваги демократичних інститутів країни і верховенства права. Ми, безумовно, підтримуємо притягнення винних у перевороті до відповідальності, але ми також застерігаємо від розвитку, що виходить далеко за рамки цього, і наголошуємо на важливості збереження демократичного правління», – сказав Керрі 18 липня.

Туреччина не застосовувала смертну кару з 1984 року, а 2004-го взагалі скасувала її. Це була одна з низки передумов Європейського союзу, до якого хоче вступити Туреччина, для початку переговорів про вступ. Після спроби перевороту 15 липня президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган не виключив повернення найвищої міри покарання.

XS
SM
MD
LG