Доступність посилання

ТОП новини

СММ ОБСЄ: сьогодні на Донбас приїжджала вантажівка МНС Росії, перевірку не проводили


«Гуманітарний конвой» із Росії, архівне фото
«Гуманітарний конвой» із Росії, архівне фото

У прикордонній спостережній місії ОБСЄ заявляють, що сьогодні вранці в російському пункті перетину кордону «Донецьк» спостерігачі зафіксували вантажівку Міністерства з надзвичайних ситуацій Росії.

За даними ОБСЄ, на вантажівці не було будь-яких написів щодо наявності гуманітарної допомоги.

«Частина вантажу не була відкрита і / або перевірена. Українські прикордонники не були присутні», – повідомляє прес-служба місії.

У ОБСЄ зазначають, що близько 13:00 спостерігали, як ця ж вантажівка покинула територію України, спостерігачі не зафіксували жодної фізичної перевірки транспортного засобу, українських представників не було.

Водночас у МНС Росії заявляють, що доставили в Луганськ гуманітарний вантаж іспанської благодійної асоціації «Добра справа».

Як заявили у російському відомстві, до складу вантажу, загальна вага якого близько 2500 кілограмів, входять продукти харчування, засоби особистої гігієни, теплі ковдри, дитячий, чоловічий і жіночий одяг.

В МЗС України неодноразово вимагали від Росії припинити порушення суверенітету України під приводом доставки «гуманітарної допомоги».

Президент України Петро Порошенко наприкінці січня 2015 року назвав такі «конвої» «квазідопомогою». На його думку, вантажі, які «незаконно переправляє на Донбас агресор», складаються «з пального для танків та зброї для терористів».

Україна наголошує, що Росія введенням таких «гуманітарних конвоїв» із невідомими вантажами без згоди і дозволу української сторони грубо порушує українське і міжнародне законодавство. Таку поведінку Росії також критикує Захід.

XS
SM
MD
LG