Доступність посилання

ТОП новини

Місія ЮНЕСКО не поїде в Крим без запрошення України – заступник міністра культури Мазур


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Заступник міністра культури України Тамара Мазур заявляє, що без доступу українських фахівців в анексований Росією Крим візит моніторингової місії Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО неможливий, влада України не збирається запрошувати міжнародних експертів на анексований півострів. Про це вона сказала в ефірі проекту Радіо Свобода, Радіо Крим.Реалії.

«Тут є особливість, тому що ця моніторингова місія може приїхати тільки на запрошення України. У рішенні ЮНЕСКО написано, що Україна повинна їх запросити, як тільки з’явиться можливість. Поки наші фахівці не мають доступу до Автономної Республіки Крим, ми не будемо запрошувати моніторингову місію», – сказала Мазур.

14 липня в Стамбулі під час 40-ї сесії Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО з контролю за станом музею-заповідника «Херсонес Таврійський» ухвалено резолюцію, в якій, зокрема, ЮНЕСКО закликає забезпечити візит місії Комітету з охорони культурної спадщини організації в Херсонес.

У 2013 році об’єкт «Стародавнє місто Херсонес Таврійський та його хора» внесли до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО з ініціативи України. В ЮНЕСКО цей об’єкт значиться українським.

У серпні 2015 року президент Росії Володимир Путін доручив внести пам’ятники і території Національного заповідника «Херсонес Таврійський» в окупованому Криму до Єдиного державного реєстру об’єктів культурної спадщини народів Росії. Указом президента Росії від 7 грудня 2015 року «Херсонес Таврійський» віднесли до цінних об’єктів культурної спадщини народів Російської Федерації.

За даними Міністерства культури України, на тимчасово окупованих територіях України є 99 музеїв, в яких зберігається до двох мільйонів експонатів.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу ввели низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG