Доступність посилання

ТОП новини

ООН закликає Туреччину дотримуватися закону під час покарання заколотників


Верховний комісар ООН з прав людини Зейд Раад аль-Хусейн
Верховний комісар ООН з прав людини Зейд Раад аль-Хусейн

В ООН закликають владу Туреччини дотримуватися закону під час покарання винних у невдалій спробі перевороту і висловлюють занепокоєння щодо заяв Анкари про можливе відновлення смертної кари.

19 липня верховний комісар ООН з прав людини Зейд Раад аль-Хусейн заявив, що незалежні спостерігачі мають перевірити умови утримання затриманих, а їм самим має бути забезпечене право на адвокатів та зустріч з родинами.

«Права людини не повинні порушуватися в ім’я безпеки у поспіху задля покарання тих, кого вважають винними», – зазначив аль-Хусейн.

«Повторне запровадження смертної кари було б порушенням Туреччиною виконання своїх зобов’язання у рамках міжнародного права з захисту прав людини – це великий крок у неправильному напрямку», – наголосив Зейд Раад аль-Хусейн.

Прем’єр-міністр Туреччини Біналі Йилдирим пообіцяв, що Анкара дотримуватиметься законів і застеріг проти будь-якої помсти у країні після невдалої спроби перевороту.

«Ніхто не може мати бажання помститися. Це неприйнятно у країні, яка керується нормами закону», – заявив Йилдирим 19 липня.

У ніч на 16 липня у Туреччині сталася спроба військового перевороту. Після цього турецька влада арештувала понад 7,5 тисяч людей, тисячі були відсторонені від посад, серед яких судді, військові та урядовці.

Державна турецька агенція «Анадолу» повідомляє про звільнення 257 людей з офісу президента.

Західні лідери і турецька опозиція закликають Анкару до стриманості під час визначення покарання для підозрюваних.

Під час спроби перевороту у Туреччині загинули понад 200 людей.

XS
SM
MD
LG