Доступність посилання

ТОП новини

Ольга Симонова захищає Україну від власної батьківщини, яка стала агресором – доброволець


Ольга Симонова (фото з Facebook)
Ольга Симонова (фото з Facebook)

Лікарі-добровольці вимагають надати українське громадянство їхній помічниці з Росії, яка вже півтора року служить у різних підрозділах. Зараз вона є бійцем-рятувальником Першого добровольчого мобільного шпиталю імені Миколи Пирогова. У Міністерстві охорони здоров’я говорять, що підтримають вимоги добровольців і зараз працюють над процедурою – робити таке раніше їм не доводилося.

Міністерство охорони здоров’я обіцяє підтримати Перший добровольчий мобільний шпиталь імені Миколи Пирогова і допомогти російському добровольцеві Ользі Симоновій отримати українське громадянство.

Дівчина приїхала з Челябінська в грудні 2014 року і служила в кількох добровольчих підрозділах. Наразі вона перебуває в зоні АТО як боєць-рятівник мобільного шпиталю. За словами виконувача обов’язків міністра охорони здоров’я Віктора Шафранського, наразі відомство працює над поданням на підтримку росіянки.

«Це перший раз, коли до нас звернулися із такими проханням. Ми оперативно опрацюємо його, вже підготували відповідного листа і направили його до міграційної служби, з тим, щоб отримати роз’яснення, що нам потрібно зробити. Ми в будь-якому випадку будемо писати це подання, але нам потрібно зараз отримати інформацію від ПДМШ. Ми вже звернулися до них за відповідною інформацією», – розповів Шафранський.

Однак, словами керівника шпиталю Геннадія Друзенка, добровольці не отримували від міністерства відповідей. Саме тому аналогічне звернення тиждень тому лікарі-добровольці відправили на ім’я президента України Петра Порошенка – остаточне рішення ухвалюватиме він. Підтримка міністерства потрібна Симоновій, щоб не чекати ще кілька років – за законом вона має прожити в Україні не менше від п’яти років.

Співзасновник мобільного шпиталю Євген Найштетік, який також командував однією з ротацій мобільного шпиталю, розповів Радіо Свобода, що в Росії за Симоновою слідкували спецслужби і вона не може повернутися. Навіть батьки, які залишилися в рідному Челябінську, зараз потерпають від принижень і обвинувачень через те, що дочка підтримала Україну.

«Ольга працювала на усіх передових позиціях мобільного шпиталю. Працювала ефективно і дисципліновано. Їй подобається Україна, в неї тут багато друзів. З боку виконувача обов’язків міністра ми знайшли розуміння і у вівторок Олександр Гагаєв, виконавчий директор ПДМШ, має зустрітися з ним. Досвіду у міністерства в таких питаннях немає», – розповів Найштетік.

Про необхідність надання громадянства Ользі Симоновій лікарі-добровольці нагадали просто під час вручення державних нагород. Їх, до слова, отримали поки що лише кияни.

Активістів мобільного шпиталю не нагородили через бюрократію, говорить Ігор Буйвол, заступник командира мобільного шпиталю з евакуації. Загалом у шпиталі служило 65 добровольців, лише третина з яких мешкає у столиці. Буйвол також підтримує ідею надати громадянство Симоновій.

Якщо ми захищаємо свою рідну державу, то вона захищає від своєї держави, яка стала агресором
Ігор Буйвол

«Це дуже несправедливо, бо якщо ми захищаємо свою рідну державу, то вона захищає від своєї держави, яка стала агресором. Була парамедиком і інструктором з рукопашного бою. Якщо їй не дадуть громадянства, то вона залишиться біля розбитого корита», – вважає Буйвол.

Поспілкуватися із самою Ольгою Симоновою Радіо Свобода не змогло – тиждень тому після звернення до президента вона знову поїхала на передову. Через загострення бойових дій допомога лікарів украй потрібна на фронті.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG