Доступність посилання

ТОП новини

Мінські домовленості втратили свій сенс – Жданов


Авдіївка, ілюстративне фото
Авдіївка, ілюстративне фото

Мінські домовленості за підсумками саміту НАТО у Варшаві втратили свій сенс, заявив в ефірі радіопроекту Радіо Свобода «Донбасс.Реалії» військовий експерт Олег Жданов.

«Якщо ви помітили, на міжнародній політичній арені слово «мінські домовленості» прибране з лексикону. За підсумками саміту у Варшаві мінські домовленості втрачають будь-який сенс – Росія визнана державою, що становить небезпеку країнам-членам альянсу. Далі немає сенсу говорити про Мінськ», – сказав він.

Зараз ці країни, додав Жданов, починають ухвалювати свої внутрішні документи на підставі загального резюме саміту про те, що Росія є головною загрозою безпеці їхніх країн.

«Зокрема, Німеччина днями ухвалила «білу книгу», в якій чітко і ясно це прописала. Зараз комітет Конгресу США схвалив законопроект про підтримку суверенітету і територіальної цілісності України, в якому всі події на сході України називає «російсько-українською війною», – зазначив військовий експерт.

Жданов вважає, що далі говорити про «Мінськ» немає сенсу.

8-9 липня у Варшаві проходив самміт НАТО, у якому брав участь і президент України Петро Порошенко. Альянс тоді заявив про надання Києву широкого пакету допомоги, а також висловив солідарність на тлі агресії Росії на сході України та окупації Криму.

Україна і Захід стверджують, що Росія не виконує своєї частини Мінських угод і продовжує розпалювання конфлікту шляхом надання військ і зброї сепаратистам на сході України. Москва заявляє, що на Донбасі не має своїх військ і що там можуть бути присутні «добровольці» з Росії.

Мінський Комплекс заходів від лютого 2015 року, серед іншого, передбачає припинення вогню на сході України, виведення всіх іноземних формувань, найманців і військової техніки з території України і передачу Києву повного контролю над російсько-українським кордоном на Донбасі. При цьому передача кордону може початися тільки після місцевих виборів на окупованих територіях і завершитися тільки після «повного врегулювання».

Попередні мінські домовленості, що теж чинні, передбачають також необхідність передачі непідконтрольної нині ділянки українсько-російського кордону під контроль ОБСЄ.

ПОВНИЙ ВИПУСК ПРОГРАМИ:

XS
SM
MD
LG