Доступність посилання

ТОП новини

В Азербайджані закрили телеканал через інтерв’ю з турецьким проповідником Ґюленом


Фетхуллах Ґюлен
Фетхуллах Ґюлен

В Азербайджані приватну телевізійну станцію зняли з ефіру і звинуватили у нанесенні шкоди «стратегічним» відносинам з Туреччиною.

Це сталося після того, як ця телекомпанія анонсувала інтерв’ю з турецьким релігійним проповідником Фетхуллахом Ґюленом, що живе у вигнанні у США, якого Анкара вважає натхненником спроби невдалого державного перевороту.

«Задля уникнення провокацій, метою яких є порушення стратегічних відносин між Азербайджаном та Туреччиною, а також для уникнення терористичної пропаганди, було вирішено призупинення мовлення телеканалу ANS на місяць», – мовиться у повідомленні Національна рада з питань телебачення і радіомовлення Азербайджану, опублікованому на офіційному сайті 18 липня.

Попри те, що ANS є помірною проурядовою телекомпанією, азербайджанський регулятор заявив, що «подаватиме позов до суду» для тимчасового позбавлення каналу ліцензії.

У заяві Нацради з питань телебачення і радіомовлення Азербайджану зазначається, що посольство Туреччини у Баку висловило «глибоке занепокоєння» щодо намірів ANS показати інтерв’ю з Фетхуллахом Ґюленом і закликало «запровадити відповідні заходи».

Азербайджан і Туреччина є тюркськими народами і традиційно мають гарні відносини.

Авторитарний президент Азербайджану Ільгам Алієв є близьким союзником президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана.

У Туреччині 19 липня відкликали ліцензії 24 теле- і радіостанціям, які пов’язують Фетхуллахом Ґюленом.

Під час кампанії проти прихильників Ґюлена у Туреччини прес-карт позбавили 34 журналістів, відсторонили від роботи 15 тисяч співробітників Міністерства освіти, понад півтори тисячі університетських деканів, понад 490 працівників управління у справах релігії, 257 співробітників апарату прем’єр-міністра і близько 100 співробітників розвідслужб.

19 липня влада Анкара надіслала США досьє для екстрадиції релігійного проповідника Фетхуллаха Ґюлена.

Турецький прем’єр звинуватив Сполучені Штати у подвійних стандартах у питанні боротьби з тероризмом.

Державний секретар США Джон Керрі заявив, що Вашингтон може розглянути прохання про екстрадицію, але для цього потрібні не звинувачення, а докази, які зможуть довести провину Ґюлена в американському суді.

XS
SM
MD
LG