Доступність посилання

ТОП новини

Європол: понад тисяча людей заарештовані за підозрою в тероризмі


Директор Європолу Роб Вейнрайт
Директор Європолу Роб Вейнрайт

Поліцейська служба Європейського союзу, Європол, заявляє про арешт понад тисячі осіб за підозрою в тероризмі в 2015 році, з них близько 400 – у Франції. Про це йдеться в доповіді Європолу «Тероризм в ЄС: ситуація і тенденції», в якому описується стан справ в сфері безпеки в ЄС.

Як йдеться в звіті, більшість із арештованих були згодом визнані винними.

За даними Європолу, понад 150 людей загинули і більше ніж 350 були поранені в результаті терактів на території Євросоюзу в минулому році.

«У 2015 році Європейський союз зіткнувся зі значним числом жертв, спричинених терористичними нападами. У цьому контексті Європол скористався своїми унікальними можливостями зосереджуватися на оперативних розслідуваннях з метою запобігання терористичним нападам і виявлення та знищення терористів. Це дало змогу Європолу радити політичним лідерам у встановленні рівнів загроз», – заявив директор Європолу Роб Вейнрайт.

У звіті описані дві тривожні тенденції: загальна загроза підкріплюється значним числом бійці екстремістських угруповань, які повернулися із зон конфліктів, і значне зростання націоналістичних (ксенофобських), расистських й антисемітських настроїв у всіх країнах ЄС, що виливається в акти правого екстремізму.

У доповіді також вказується на відсутність конкретних доказів того, що бойовики з-закордону систематично використовують потік біженців, щоб потрапити в Європу непоміченим. Водночас, як йдеться в звіті, розслідування нападів 13 листопада в Парижі показало, що двоє з нападників прибули в ЄС через Грецію разом із біженцями з Сирії.

Крім того, Європол коротко оцінив недавні теракти і вказує на складність виявлення і запобігання одиночним нападам. Автори звіту заявляють, що такі напади є улюбленою тактикою екстремістських угруповань «Ісламська держава» і «Аль-Каїда», й обидві групи неодноразово закликали мусульман, що живуть в західних країнах, здійснювати одиночні напади.

Тим часом, міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр 20 липня закликав європейські спецслужби до тіснішої співпраці. Заява прозвучала через день після нападу на пасажирів поїзда в Вюрцбурзі, вчиненого 17-річним хлопцем, біженцем з Афганістану. Внаслідок нападу були тяжко поранені чотири людини. Нападника застрелила поліція.

XS
SM
MD
LG