Доступність посилання

ТОП новини

Всесвітній єврейський конгрес вимагає вибачень від польського міністра


Рональд Лаудер
Рональд Лаудер

Всесвітній єврейський конгрес вимагає вибачень від міністра освіти Польщі Анни Залевської за її відмову визнати співучасть поляків у масовому вбивстві кількох сотень євреїв у місті Єдвабне на північному сході країни у 1941 році.

У заяві, опублікованій 21 липня, президент єврейського конгресу Рональд Лаудер зажадав, щоб Залевська «негайно поширила чітко сформульовані вибачення і відмовилася від своїх слів».

Він висловив занепокоєння, що «високопоставлені чиновники у Польщі, країні, яка зробила багато для просування справи освіти щодо Голокосту, як виглядає, зараз відступають до часів заплутування і дезінформації».

Міністр освіти Польщі Анна Залевська, під час виступу на телеканалі TVN24, відмовилися відкрито визнати співучасть поляків у єврейському погромі, сказавши, що це «історичний факт, який був багато разів неправильно інтерпретований і сприйнятий упереджено».

«Драматична ситуація, яка мала місце в Єдвабне, є суперечливою. Багато істориків змальовують зовсім іншу картину», – сказала Залевська.

До Другої світової війни Польща була домом для найбільшої у Європі єврейської громади – приблизно 3 мільйони 200 тисяч людей. Більшість з них загинули під час нацистської окупації.

У 2000-2004 роках польський державний Інститут національної пам’яті (ІНП) виявив, що 10 липня 1941 року і ницисти, і місцеві жителі брали участь у масовому вбивстві 340 євреїв в Єдвабне.

Вимоги Світового Єврейського конгресу про вибачення були оголошені у той день, коли польський Сейм затвердив кандидатуру Ярослава Шарека на чолі Інституту національної пам'яті. Виступаючи перед парламентським комітетом на початку цього тижня, Шарек заявив, що злочин у Єдвабне вчинили німці, які «насильно використовували групу поляків у своїй машині терору».

XS
SM
MD
LG