Доступність посилання

ТОП новини

Російських легкоатлетів не допустили до Олімпіади, Москва чекає на рішення МОК


Політична карикатура Євгенії Олійник
Політична карикатура Євгенії Олійник

Спортивний арбітражний суд підтвердив, що легкоатлети з Росії не зможуть узяти участі в Олімпійських іграх цього літа через державну допінгову програму в цій країні. У Росії це рішення називають «злочинним» і чекають на ухвалу Міжнародного олімпійського комітету, який може через допінг не допустити до ігор усіх російських спортсменів. Тим часом до низки країн, у яких звернулися до МОК із закликом до такого кроку, долучилася й Україна.

Національний антидопінговий центр України долучився до антидопінгових агентств багатьох країн, які вже виступили за відсторонення Росії від участі в літніх Олімпійських іграх у бразильському Ріо-де-Жанейро. Як написав у фейсбуці міністр молоді і спорту України Ігор Жданов, листа про це надіслали президентові Міжнародного олімпійського комітету Томасові Баху.

Крім того, нагадав міністр, Росія своєю державною допінговою програмою, існування якої було днями доведено остаточно, фактично порушила міжнародну конвенцію ЮНЕСКО про боротьбу з допінгом у спорті.

У Міжнародному олімпійському комітеті тим часом заявили, що, виносячи найближчими днями рішення про участь в Олімпійських іграх усієї російської команди, там «візьмуть до уваги» оголошену раніше в четвер ухвалу Спортивного арбітражного суду – а цей суд підтримав накладену раніше олімпійську заборону на російських легкоатлетів.

«Арбітражний суд спорту відхилив подання Російського олімпійського комітету і 68 російських легкоатлетів», – повідомив генеральний секретар суду Матьє Реб про долю скарги росіян на попереднє рішення Міжнародної асоціації атлетичних федерацій.

У Росії «злочином проти спорту» називають не допінг, а недопущення спортсменів

Цю ухвалу різко розкритикували в Москві. Слів не добирали від найвищих рівнів, починаючи з Міністерства закордонних справ.

Речниця МЗС Росії Марія Захарова, традиційно звинувачуючи в усіх лихах її країни Сполучені Штати Америки, заявила: «Те, що зараз робиться, безумовно, в тому числі й у Вашингтоні, – це просто злочин… Я думаю, що те, що роблять зараз ось ці архітектори всієї цієї історії, всієї цієї кампанії, – це якийсь новий різновид злочинів. Я думаю, що його можна назвати просто злочином проти спорту». Захарова також порівняла цю, за її словами, кампанію з воєнними ударами й інтервенціями США, здійсненими раніше, й закликала добре прораховувати наслідки таких ударів, як цей, як вона сказала, «капітальний удар по олімпійському рухові і по спорту».

Марія Захарова
Марія Захарова

Міністр спорту Росії Віталій Мутко – а саме його відомство, за даними розслідування, курувало державну допінгову програму – заявив, що в його країні дуже засмучені через нинішнє рішення. «На мій погляд, це рішення, звичайно, абсолютно порушує права «чистих» спортсменів, сумлінних спортсменів, і, звичайно, створює певний прецедент колективної відповідальності», – вважає він.

Віталій Мутко
Віталій Мутко

Що вирішить МОК?

У Міжнародній асоціації атлетичних федерацій якраз і звертали увагу, що наявність у Росії державної програми допінгу виключає щодо російських спортсменів поняття презумпції невинуватості.

У зв’язку з цим, за нині чинною ухвалою асоціації, російські легкоатлети могли отримати індивідуальний виняток для участі в Олімпійських іграх, довівши, що вони перебували поза межами російської допінгової системи. Такий виняток отримали дві російські легкоатлетки, що живуть і тренуються у США.

На рішення Міжнародного олімпійського комітету про те, чи допускати до Олімпійських ігор представників інших видів спорту з Росії, а якщо допускати, то на яких умовах, чекають у неділю.

А тим часом Олімпійський комітет Росії скасував заплановану було на п’ятницю урочисту церемонію проводів збірної до Ріо-де-Жанейро.

  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG