Доступність посилання

ТОП новини

Якщо Росія буде «на першому місці», адміністрація Трампа кине Україну напризволяще – експерт


Дональд Трамп і Володимир Путін
Дональд Трамп і Володимир Путін

Республіканці обрали свого кандидата на президентську посаду в США, але чи обрав кандидат свою майбутню закордонну політику? Над цим питанням зараз замислюються багато оглядачів, не лише у США, адже Дональд Трамп інколи змінює свої зовнішньополітичні заяви на протилежні та інколи ставить під питання вірність США своїм міжнародним зобов’язанням, особливо щодо партнерів по НАТО. Особливе занепокоєння оглядачів викликає майбутній курс республіканського кандидата щодо України.

Не встиг Майк Пенс, кандидат на посаду віце-президента США, щойно обраний Дональдом Трампом, пообіцяти аудиторії на Республіканському національному з’їзді більш впевнену американську зовнішню політику, як його бос негайно спростував ці заяви в газетному інтерв’ю.

«Ми не можемо допустити ще чотири роки вибачень перед нашими ворогами, кидаючи напризволяще наших друзів. Дональд Трамп відбудує наше військо і буде захищати наших союзників», – сказав Пенс.

Але сам Дональд Трамп в інтерв’ю газеті New York Times, заявив, що зовнішня політика США зазнає значних змін. Він натякнув, що США не захищатимуть своїх партнерів по НАТО з числа балтійських країн, «якщо вони не виконають своїх зобов’язань щодо нас». Трамп не вперше нарікав, що деякі країни НАТО не виконують своїх фінансових зобов’язань і вкладають у свою обороноздатність менше коштів, ніж вимагає статут НАТО.

Відразу після виходу інтерв’ю Трампа, на нього відреагував президент Естонії Тоомас Гендрік Ільвес, який написав у своєму Твіттер-акаунті, що якраз його країна є однією з п’ятьох країн НАТО, яка не лише виконує свої фінансові зобов’язання і вкладає необхідні 2% у свою обороноздатність, але і, виконуючи 5 статтю Угоди НАТО, посилала своїх бійців до Афганістану.

Найбільше занепокоєні оглядачі, які стежать за висловлюваннями Трампа, щодо України і Росії. Їх тривожить, що команда кандидата вже змогла переконати делегатів на з’їзді в Клівленді дещо відредагувати платформу Республіканської партії, замінивши обіцянку забезпечити «летальну оборонну зброю» українським військовим для оборони країни на менш визначену «відповідну допомогу».

Біографії радників, на яких покладається Трамп у питаннях зовнішньої політики, також не обіцяють Україні нічого доброго. Відставний генерал Майкл Флінн, який святкував 10-ліття телеканалу Russia Today у Москві у грудні, сидячи поруч з Володимиром Путіним, ймовірно, радитиме покращувати стосунки з Росією, пише експерт Атлантичної ради Джеф Ґедмін. Він також нагадує, що керівник передвиборчої кампанії Трампа перед тим консультував у цих же справах і колишнього президента України Віктора Януковича.

Не менше запитань викликає в оглядача і біографія ще одного радника Трампа з російських питань – Картера Пейджа. Він – інвестиційний банкір, який мав бізнес з «Газпромом», вважає, що американська політика щодо Росії схожа на «рабство», і що до Росії потрібно ставитися з більшою повагою, тож він відкрито заявляє про необхідність зняття санкцій. Та і сам Трамп не пропускає можливості похвалити Путіна, що непокоїть оглядачів, які бачать за цими похвалами лише вузькі комерційні інтереси республіканського кандидата. На думку Ґедміна, не потрібно бути українцем, щоб зрозуміти, що коли буде політика «Росія на першому місці», адміністрація Трампа кине Україну напризволяще.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG