Доступність посилання

ТОП новини

ЄС закликав Туреччину поважати права людини


Верховний представник ЄС із закордонних справ Федеріка Моґеріні та єврокомісар з питань розширення і політики сусідства Йоганнес Ган (архівне фото)
Верховний представник ЄС із закордонних справ Федеріка Моґеріні та єврокомісар з питань розширення і політики сусідства Йоганнес Ган (архівне фото)

Євросоюз висловив стурбованість з приводу ув’язнення в Туреччині та звільнення з роботи в цій країні тисяч людей, підозрюваних у причетності до невдалої спроби державного перевороту. ЄС закликав Анкару поважати права людини і верховенство закону.

«Ми стежимо за розвитком подій... дуже уважно і зі стурбованістю», – йдеться в оприлюдненій 22 липня спільній заяві верховного представника ЄС із закордонних справ Федеріки Моґеріні та єврокомісара з питань розширення і політики сусідства Йоганнеса Гана.

Вони назвали переслідування, зокрема, вчителів, суддів і журналістів, «неприйнятним» і вказали, що Туреччина повинна поважати «верховенство закону, права людини і основних свобод, включно з правом... на справедливий судовий розгляд».

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган раніше цього тижня запровадив у країні на три місяці надзвичайний стан після спроби державного перевороту.

Перед цим в інтерв’ю телеканалу Al Jazeera він заявив, що до спроби державного перевороту причетні іноземні держави, але відмовився назвати які саме.

Ердоган заперечив, що у Туреччині придушується демократія, а він перетворюється в авторитарного лідера.

«Ми залишаємося демократичною парламентською системою, ми ніколи не відійдемо від цього», – зазначив президент Туреччини.

Реджеп Таїп Ердоган повідомив також, що він підтримуватиме рішення парламенту щодо відновлення смертної кари попри те, що це поставить під удар прагнення Анкари приєднатися до ЄС.

XS
SM
MD
LG