Доступність посилання

ТОП новини

Туреччина: США пропонують створити комісію щодо екстрадиції Ґюлена


Фетхуллах Ґюлен
Фетхуллах Ґюлен

Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу заявляє, що Вашингтон запропонував створити комісію для розгляду питання про екстрадицію турецького релігійного проповідника Фетхуллаха Ґюлена.

За словами Чавушоглу, турецька сторона готова взяти участь у роботі цієї комісії.

Ґюлен живе у США. Анкара домагається його екстрадиції, заявляючи про його причетність до невдалої спроби перевороту в Туреччині. Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган кілька разів закликав США видати проповідника.

Проповідник раніше просив США не видавати його Анкарі, заявляючи, що в Туреччині на нього чекає «політична помста». Сам Ґюлен засудив спробу перевороту і заперечив свою причетність до нього.

Державний секретар США Джон Керрі заявив, що Вашингтон може розглянути прохання про екстрадицію, але для цього потрібні не звинувачення, а докази, які зможуть довести провину Ґюлена в американському суді.

Внаслідок спроби військового перевороту в Туреччині у ніч на 16 липня загинули понад 200 людей. Після цього влада Туреччини вдалася до репресій, під які потрапили військові, поліцейські, судді й освітяни. Були заарештовані, звільнені чи відсторонені від посад близько 60 тисяч людей.

Раніше Ґюлен, мусульманський проповідник, був одним із наближених соратників поміркованого ісламіста Ердогана. Він був змушений виїхати до США ще 1999 року саме через звинувачення, що він намагається підірвати світські засади турецької держави. Ґюлен і з вигнання відіграв помітну роль у тому, щоб партія Ердогана, консервативна релігійна Партія справедливості і розвитку, 2002 року прийшла до влади в Туреччині. Але їхні шляхи розійшлися, зокрема, через застереження Ґюлена щодо авторитарного стилю правління Ердогана. У травні цього руху рух послідовників Ґюлена «Хізмет» («Служба»), що має мільйони прихильників, був названий у Туреччині терористичним.

XS
SM
MD
LG