Доступність посилання

ТОП новини

Росія: в «справі Піонтковського» відбулося два обшуки – адвокат Фейгін


77-річний публіцист Андрій Піонтковський
77-річний публіцист Андрій Піонтковський

У двох московських квартирах, які належать родині 77-річного російського опозиційного публіциста Андрія Піонтковського, 23 липня відбулися обшуки. Про це повідомив адвокат Марк Фейгін, який був присутній на місці обшуків.

Перший обшук розпочався близько 6:00 у квартирі, в якій зареєстрований онук Піонтковського Пилип, другий – через кілька годин у помешканні, яке безпосередньо належить публіцистові.

Обшук проводиться у справі, порушеній після публікації в січні 2016 року року на сайті радіостанції «Эхо Москвы» статті Піонтковського «Бомба, готова вибухнути». Темою статті була ситуація в Чечні, нині цей матеріал опублікований у відредагованому вигляді.

Прокуратура порушила кримінальну справу, оскільки виявила в цій статті «ознаки закликів до здійснення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності» Росії. Крім того, на думку прокуратури, стаття збурює ненависть і ворожнечу, а також «принижує гідність за ознакою національності». 5 липня співробітники ФСБ вилучили листування сайту радіостанції «Эхо Москвы» з Андрієм Піонтковським. Редактора сайту Віталія Рувімського й інших співробітників викликали до ФСБ на допити.

Андрій Піонтковський, який перебуває за кордонами Росії, в інтерв’ю російській службі Радіо Свободатак прокоментував обшуки: «Звертає на себе увагу, що о шостій ранку в суботу люди ломляться у квартиру. Мабуть, це успадкований стиль наших чекістів».

«Хочу нагадати, що в 2007 – 2009 роках мене вже звинувачували в екстремізмі через мою книжку. Але тоді процес закінчився дивовижною перемогою свободи слова – суд мене виправдав, визнав, що немає ніяких ознак екстремізму. Хоча я тоді працював у США, в Гудзонівському інституті, я приїжджав на всі засідання суду, на всі допити до прокуратури, вважаючи, що це боротьба за свободу слова. Але зараз ситуація інша, я розумію, що це буде просто розправою. Ну і старшим я став на 10 років, складніше мені було б перенести ув’язнення до камери навіть на кілька днів. Тому я вважав за доцільне залишити країну і найближчим часом повертатися не збираюся. Я поїхав у той день, коли пані Ярова (депутат Держдуми від владної партії «Єдина Росія» – ред.) підписала звернення комітету Державної думи до прокуратури з проханням мене заарештувати. Машина повільно розгорталася, прокуратура розглянула заяви, виявила «ознаки екстремізму» і відправила матеріали до ФСБ. Були обшуки в «Эхо Москвы», тепер прийшли до мене. Мабуть, наступним етапом буде виклик на допит, а потім оголошення в розшук», – сказав Андрій Піонтковський.

Адвокат Марк Фейгін зазначив, що обшуки відбулися на підставі постанови Лефортовського суду Москви від 31 травня, але ніхто йому про відкрите засідання не повідомляв.

Як розповів Радіо Свобода онук Андрія Піонтковського, були вилучені книжки, які написав його дід, і деякі рукописи. Пилипа Піонтковського запитували про те, де перебуває його дід, чи збирається Піонтковський-старший повертатися до Росії й навіщо він виступає проти влади.

XS
SM
MD
LG