Доступність посилання

ТОП новини

Деканоїдзе повідомила про заходи поліції в Києві до «хресної ходи» УПЦ (МП)


Хатія Деканоїдзе, архівне фото
Хатія Деканоїдзе, архівне фото

Голова Національної поліції України Хатія Деканоїдзе заявила, що під час планованої «хресної ходи» Української православної церкви (Московського патріархату) в Києві безпеку будуть забезпечувати близько 4 з половиною тисяч працівників поліції.

«Ми не тільки будемо в Києві забезпечувати правопорядок, а вже кілька тижнів забезпечуємо його з обох сторін – зі сходу (там іде десь близько 200–250 осіб) і з заходу (зараз близько 800 осіб). Вони вже перебувають у Київській області, там залучена не тільки Нацполіція, ми співпрацюємо з СБУ і Нацгвардією», – розповіла вона в ефірі телеканалу «112 Україна».

«Ми будемо максимально залучати наші сили, щоб це пройшло тихо і спокійно», – додала вона.

За словами голови Нацполіції, після вбивства в центрі Києва журналіста Павла Шеремета, якого підірвали в авті, вона особисто з сумнівом ставиться до проведення у столиці якихсь масових заходів, але Конституція гарантує права на демонстрацію, висловлювання чи пересування.

Днями в Міністерстві внутрішніх справ України заявили, що для гарантування безпеки під час «хресної ходи» УПЦ (МП) готові застосувати й «непопулярні методи» в разі потреби, щоб, як казав заступник голови МВС України Сергій Яровий, не допустити «жодної краплі крові».

На міжвідомчій нараді в поліції правоохоронці вирішили створити координаційну раду з участю МВС, поліції, Нацгвардії, СБУ, прокуратури для охорони публічної безпеки і порядку під час «хресної ходи».

За словами голови Служби безпеки України Василя Грицака, правоохоронці виробили консолідовану позицію щодо заходів для гарантування безпеки «хресної ходи». За його словами, це важливо, бо, за даними спецслужби, хода може бути використана антиукраїнськими силами для дестабілізації ситуації у країні. «Немає жодних претензій до вірян. Ми поважаємо їхній вибір. Але до СБУ надходить інформація з різних джерел про присутніх серед вірян провокаторів. Тому відповідальність за безпеку «хресної ходи», безумовно, також мають нести організатори цього заходу», – наголосив Грицак.

Хресна хода почалася 3 липня на сході України зі Святогірської лаври, а 9 липня на заході країни з Почаївської лаври – обидва ці монастирі належать УПЦ (МП). 27 липня, напередодні святкування Дня Хрещення Русі-України, учасники обох колон мають намір зустрітися в Києві на Володимирській гірці і разом пройти до Києво-Печерської лаври, теж відданої в користування УПЦ (МП), де заплановане урочисте богослужіння.

Громадські активісти і ветерани бойових дій на Донбасі збирають підписи за заборону «хресної ходи», бо переконані, що разом із вірянами прийдуть російські провокатори.

Частина активістів також заявляє, що має намір не пустити учасників «хресної ходи» до столиці.

XS
SM
MD
LG