Доступність посилання

ТОП новини

ГПУ направила до суду справу щодо екс-слідчого через злочини стосовно учасників Майдану


©Shutterstock
©Shutterstock

Генеральна прокуратура України направила до суду обвинувальний акт щодо колишнього слідчого міліції, якого звинувачують у вчиненні неправомірних дій стосовно учасників акцій протесту на Майдані у 2014 році.

Як повідомляє прес-служба ГПУ, його звинувачують у фальсифікацію матеріалів справи, незаконному затриманні і притягненні до кримінальної відповідальності завідомо невинної особи за нібито участь у масових заворушеннях 18 лютого 2014 року.

За даними відомства, слідчим суддею стосовно підозрюваного застосували запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання.

У Генпрокуратурі нагадують, що у цьому провадженні також притягнуто до кримінальної відповідальностічотирьох слідчих, прокурора прокуратури Києва та заступника прокурора Дніпровського району Києва, зокрема, останнього оголошено в розшук і судом надано згоду на його затримання.

Як у лютому 2016 року повідомляв начальник управління спеціальних розслідувань Головного слідчого управління ГПУ Сергій Горбатюк, Генпрокуратура нині розслідує понад 2 тисячі протиправних епізодів щодо активістів Майдану, зокрема, штурми протестувальників, залучення владою «тітушок» до розгону Майдану, переслідування активістів через адміністративні та кримінальні провадження.

Горбатюк заявив, що станом на лютий зараз про підозру повідомили 273 особам, із них 44 – високопосадовці : це перші особи міністерств і відомств, колишній президент Віктор Янукович та перші особи ОДА, головних управлінь міліції та прокуратури. Більша частина з притягнених до відповідальності – працівники правоохоронних органів.

За даними Генпрокуратури, всього під час Євромайдану постраждали 2,5 тисячі людей, 104 із них загинули. Згодом загиблих учасників акцій протесту почали називати Небесною сотнею. За даними Міністерства внутрішніх справ, з 18 лютого по 2 березня 2014 року під час виконання службових обов’язків у центрі Києва загинули 17 силовиків.

XS
SM
MD
LG