Доступність посилання

ТОП новини

Азербайджан: Конституційний суд схвалив ініціативу президента продовжити президентський термін


Ільгам Алієв, архівне фото
Ільгам Алієв, архівне фото

Конституційний суд Азербайджану схвалив ініціативу президента країни Ільгама Алієва продовжити термін на президентській посаді до семи років із нинішніх п’яти.

Одночасно схвалені й усі інші пропозиції Алієва щодо змін до Конституції країни.

Тепер, після рішення Конституційного суду, їх можна виносити на референдум.

Серед інших пропонованих змін – запровадження посад першого віце-президента і просто віце-президентів. Також пропонується, що в разі нездатності президента виконувати свої обов’язки вони переходять до першого віце-президента (а не до прем’єр-міністра, як нині), а якщо вже й він буде не здатен, – то тоді до прем’єр-міністра.

Крім того, президентові пропонується надати право призначати дострокові президентські вибори, а також розпускати парламент – у тому разі, якщо парламентарі двічі протягом року проголосують за недовіру урядові або відхилять президентські кандидатури до складу Конституційного суду, Верховного суду чи ради Центрального банку.

Іще одна з пропонованих змін – скасувати мінімальний віковий ценз для кандидатів на посаду президента (нині він становить 35 років), а для виборів до парламенту знизити його з 25 років до 18.

Деякі інші зміни стосуються прав людини й мають на меті не допустити «зловживання» цими правами: право на свободу зібрання пропонують узалежнити тим, щоб при цьому не порушувалися «громадський порядок і суспільна мораль», а щодо права на власність пропонують можливість обмежувати його в інтересах «суспільної справедливості і ефективного землекористування».

Також пропонується запровадити можливість скасовувати громадянство Азербайджану «відповідно до закону».

Президент Азербайджану вже не вперше змінює Конституцію через референдум. У березні 2009 року на референдум були винесені 29 інших поправок до Основного закону. Найсуперечливіша з них усунула обмеження на право обіймати більш ніж два президентські терміни поспіль.

Завдяки цьому Ільгам Алієв, уперше обраний на президентську посаду після смерті його батька Гейдара Алієва 2003 року й переобраний 2008-го, зміг переобратися й утретє 2013 року. Його нинішній термін збігає 2018-го.

XS
SM
MD
LG