Доступність посилання

ТОП новини

ГПУ повідомила про кримінальне провадження через нелегальні перевезення на окуповані території через Росію


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Генеральна прокуратура України повідомила, що прокуратура Миколаївської області здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактом незаконного переправлення осіб через державний кордон України на окуповану територію, яке припинили прокуратура області разом із СБУ й Нацполіцією.

Як мовиться в повідомленні, за дорученням прокурора Миколаївської області було невідкладно активізовано розслідування в цьому кримінальному провадженні та вжито заходів до негайного припинення незаконної діяльності. Відтак у неділю група процесуальних керівників апарату прокуратури Миколаївської області, слідчих ГУ Національної поліції в області, з залученням оперативних працівників СБУ України в області, а також спецпідрозділу «Альфа», в Одесі та в Харківській області затримала організаторів та безпосередніх виконавців, які переправляли через державний кордон громадян України до Росії з подальшим незаконним в’їздом на окуповану територію.

У ГПУ повідомили, що діяльність цього каналу здійснювалась майже 5 місяців і послугами скористались близько 2 тисяч осіб. Щосереди автобус із пасажирами, які бажали потрапити до Луганська, але не мали відповідних документів для проходження контрольованих Україною пунктів пропуску, відправлявся з Одеси транзитом через Миколаїв, перетинаючи південно-східну частину України і далі через державний кордон України з Росією. У пункті пропуску «Гоптівка» в Харківській області громадяни легально виїжджали до Росії, а в подальшому потрапляли на окуповану територію через пункт пропуску «Ізварине», який не контролюється Україною і, відповідно до законодавства, тимчасово закритий – перетин кордону в ньому заборонений.

За повідомленням, правоохоронці встановили, що таке незаконне переміщення осіб організували 43-річний мешканець Одеси разом зі своєю співмешканкою. «Організаторів та виконавців затримано, їм оголошено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 332 Кримінального кодексу України (незаконне переправлення осіб через державний кордон України, вчинене групою осіб за попередньою змовою, з корисливих мотивів), яка передбачає покарання у вигляді позбавлення на строк від 7 до 9 років, із конфіскацією транспортних засобів та майна. Вирішується питання щодо обрання підозрюваним запобіжних заходів», – повідомили в ГПУ.

Про перекриття цього каналу нелегальних перевезень на окуповані території через Росію повідомляли і в СБУ.

Відповідно до чинного українського законодавства, в’їзд на окуповані нині території України і виїзд із них можливий тільки через визначені пункти пропуску на фактичній лінії розмежування, при цьому іноземці й особи без громадянства мають отримувати для цього спеціальний дозвіл.

XS
SM
MD
LG