Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпрі пікетували прокуратуру через знесення МАФів і сутички з комунальниками


У Дніпрі десятки підприємців пікетували обласну прокуратуру, протестуючи проти знесення їхніх МАФів, які міська влада називає незаконними.

За словами учасників, акцію протесту організували через події на житловому масиві «Тополя», де цими вихідними комунальні служби з допомогою «Муніципальної гвардії» зрізали й відправляли на штраф-майданчики кіоски підприємців.

Як повідомила координатор пікету, представник громадської організації «Самозахист підприємців», у ході демонтажу сталися сутички між комунальниками й підприємцями, які намагалися захистити своє майно, «гвардійці» застосували сльозогінний газ. За її даними, під час штовханини постраждало 12 підприємців, двоє – в лікарні з серцевими нападами.

Її слова підтверджували власники кіосків, які принесли під обласну прокуратуру розірваний одяг, демонстрували садна й забиття, показували медичні свідоцтва побоїв.

Як зазначили учасники акції протесту, їхня головна вимога до прокуратури – повернути ситуацію в правове поле, припинити демонтаж кіосків, на встановлення яких у них, як стверджують підприємці, є документи.

«Ми працюємо чесно, сплачуємо податки, ми фактично своїми коштами утримуємо цю «Муніципальну гвардію», яка з нами так вчинила. Навіть якби я порушила закон, хто дав право мене бити? Ми вимагаємо від прокуратури припинити цей безлад. Ми вважаємо, що демонтаж наших кіосків незаконний без рішень судів, нехай міська влада доводить в судах, що на тих місцях кіоски не можуть перебувати, але вона цього не робить, бо якщо будуть такі судові рішення, ніхто вже на тому місці не зможе встановити свій кіоск», – зазначила Марія Самітова.

В обласній прокуратурі пообіцяли розглянути звернення підприємців.

Водночас у міській раді Дніпра інформують, що розпочали нову хвилю боротьби з незаконними МАФами в місті, після житлового масиву «Тополя» будуть інші райони. Водночас мерія запропонувала власникам незаконних МАФів самостійно демонтувати свої споруди і «розпочати діалог з владою міста щодо отримання нових місць для оренди».

У міській раді раніше підтвердили, що демонтаж МАФІв викликав сутички між підприємцями та комунальниками, «у хід пішли сльозогінний газ і кулаки», однак ініціаторами, за даними мерії, були активісти «Самозахисту підприємців», які «атакували представників КП «Благоустрій».

Конфлікт між підприємцями-власниками МАФів і мерією в Дніпрі спалахнув ще в лютому 2016 року. Тоді в міськраді заявили, що в місті налічується 3,5 тисячі незаконних торговельних точок і їх треба знести. Водночас власники яток зазначали, що досі в місті не затверджені правила функціонування МАФів, відтак міська влада відповість у суді за псування їхнього майна.

XS
SM
MD
LG