Доступність посилання

ТОП новини

НАБУ: детективи затримали керівника «Державної продовольчо-зернової корпорації»


У Національному антикорупційному бюро України заявляють, що детективи затримали колишнього виконувача обов’язків голови правління «Державної продовольчо-зернової корпорації України» (ДПЗКУ) та голову правління «Рокитнянського комбінату хлібопродуктів».

Як повідомляє прес-служба бюро, затримані підозрюються в організації корупційної схеми, що призвела до розтрати державних коштів на суму близько 50 мільйонів гривень.

«За версією слідства, посадовці підписали договір про поставку «Рокитнянським комбінатом хлібопродуктів» 16,6 тисяч тонн кукурудзи 3-го класу для ПАТ «ДПЗКУ» за умов повної передоплати. Обом сторонам було достеменно відомо, що зазначений товар де-факто відсутній, відтак Рокитнянський хлібокомбінат не мав наміру виконувати угоду. Однак ДПЗКУ перерахував на рахунок хлібокомбінату близько 50 мільйонів гривень бюджетних коштів за товар, який так і не був поставлений», – повідомляють у бюро.

У НАБУ зазначають, що ці дії підозрюваних кваліфікують за частиною 5 статті 191 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).

Наразі готується клопотання про обрання затриманим запобіжного заходу у вигляді взяття під варту, додають у бюро.

Прізвищ затриманих у НАБУ не називають.

Раніше журналісти програми «Схеми» заявляли, що Державна продовольчо-зернова корпорація України в березні 2015 року сплатила фірмі партнера тогочасного виконувача обов’язків голови корпорації Валерія Томіленка майже 50 мільйонів гривень за зерно, яке так і не було поставлене вчасно.

Власником 65% акцій ПАТ «Рокитнянський комбінат хлібопродуктів» є компанія «Аграманта», якою співволодіє товариство з обмеженою відповідальністю «Грейнхолд». У свою чергу, фірма «Грейнхолд» записана на інвестиційний фонд «Мелон» та кіпрську Austock Limited.

Наразі єдиним власником Austock Limited є кіпрська Munchank Holdings Limited, якою через фірму з Британських Віргінських островів Vertere Limited володіє бізнесмен Юрій Бондарчук.

Публічне акціонерне товариство «Державна продовольчо-зернова корпорація України» – національний оператор зернового ринку України, лідер у сфері зберігання, переробки, перевалки та експорту зернових. Корпорація створена в 2010 році, їй належить 10% сертифікованих елеваторних потужностей України. «Державна продовольчо-зернова корпорація України», серед іншого, займається закупівлею та експортом зернових культур і продуктів їх переробки.

XS
SM
MD
LG