Доступність посилання

ТОП новини

У МВС очікують, що нові штрафи і відеофіксація дисциплінують водіїв


Володимир Мартиненко
Володимир Мартиненко

Голова громадської ради МВС, радник міністра Володимир Мартиненко очікує, що нові штрафи за керування транспортом у нетверезому стані підвищать дисципліну серед водіїв і зменшать кількість ДТП.

«Дуже велику роль відіграватиме самодисципліна. Для когось 10 200 гривень за перше порушення – невеликі гроші, а для когось вже дуже величезна сума, яку буде важко зібрати. З другим випадком за рік штраф зростає вже до 20 400 гривень, а вже з третім випадком за рік – до 40 800 гривень разом з конфіскацією транспортного засобу. Цей превентивний захід діятиме, щоб водії не сідали за кермо напідпитку», – зазначив Мартиненко.

Також він нагадав, що за два-три роки в Україні запрацює автоматична відеофіксація перевищення швидкості, і це, на думку Мартиненка, має покращити ситуацію на дорогах.

За його словами, нині кілька камер працює в тестовому режимі, але вже восени порушники почнуть отримувати так звані «листи щастя».

«Ці камери, фіксуючи перевищення швидкості в автоматичному режимі, теж привчатимуть до самодисципліни, бо коли людині прийде одне, друге, третє повідомлення про штраф, то це сильно знизить кількість випадків перевищення швидкості», – вважає Володимир Мартиненко.

В Україні в кілька разів зросли штрафи за керування транспортним засобом у нетверезому стані. 25 липня закон про це, ухвалений Верховною Радою, підписав президент Петро Порошенко.

За останні півроку в Україні сталося 72 208 дорожньо-транспортних пригод – це на 20% більше, ніж за попереднє півріччя, свідчить офіційна статистика МВС. У них загинули 1417 людей – це на 14% менше, ніж у другій половині 2015 року.

Керування в нетверезому стані є другою за поширенням головною причиною ДТП, її частка за півроку зросла на 26%. На першому місці залишається перевищення швидкості, на третьому – порушення правил маневрування.

XS
SM
MD
LG