Доступність посилання

ТОП новини

Ми попередили проросійські сили, що знаємо про їхню участь у хресній ході – СБУ


Учасники хресної ходи УПЦ (МП) під час молитви на дорозі неподалік Києва, 26 липня 2016 року
Учасники хресної ходи УПЦ (МП) під час молитви на дорозі неподалік Києва, 26 липня 2016 року

На шляху однієї із колон хресної ходи УПЦ (Московського патріархату) були знайдені закладки із вибуховими пристроями та муляжами. Вибухові пристрої були знешкоджені. Керівник МВС Арсен Аваков заявив, що досягнуто домовленості із організаторами ходи про перевезення вірян до місця молебну автобусами. Колону постійно супроводжують правоохоронні органи для захисту учасників від можливих провокацій. Активісти раніше заявляли про те, що мають намір не пустити учасників хресної ходи до столиці. У кількох опорних точках поблизу Києва облаштовані блокпости, переважно батальйону ОУН.

На шляху колони хресної ходи, яка прямує з Почаївської лаври, вибухотехніки знешкодили два вибухових пристрої, схожих на бойові гранати. Пристрої були закладені поблизу зупинок громадського транспорту. Дослідження узбіччя триває за напрямком руху колони, стверджують поліцейські.

Підняті всі сили. Як собаки, так і люди вже на ногах не стоять, тим не менш ми продовжуємо
Дмитро Головін

«Підняті всі сили. Як собаки, так і люди вже на ногах не стоять, тим не менш ми продовжуємо. Є підозра, що предмет схожий на вибуховий пристрій – якщо немає можливості в саперів вилучити його, ми його знищуємо. Актуальність вибухів останнім часом зросла. Ви бачили, останнє – вбивство Шеремета», – пояснює полковник поліції Дмитро Головін.

Правоохоронці намагались заблокувати ходу, через небезпеку теракту та провокацій. Національна поліція запропонувала організаторам перевезення учасників автобусами до місця загального молебну.

«Ми будемо рухатися так, як нам пропонує поліція. Ми пройшли 500 кілометрів і зараз за 10 кілометрів якісь там провокатори нас зупинять? Ні! А ми, священники, зараз мусимо робити все, щоб люди безпечно рухалися. Тут 30 кілометрів. Це нам десь йти годин шість. Будем чекати, скільки треба, хоч добу. Ми незламні», – каже отець Віктор, учасник хресної ходи.

Організатори ходи із західного напрямку повели колону в обхід автобусів зі спецпризначенцями, які блокували шлях. Колона пішла в обхід Житомирської траси, яку блокували активісти, через Ірпінь до Києва.

Кураторами ходи є проросійськи налаштовані сили – СБУ

Громадські активісти та ветерани бойових дій переконані, що разом із вірянами до столиці прийдуть російські провокатори. Ці побоювання підтверджує Юрій Тандіт, радник голови СБУ. Він зауважує, що є різна інформація про учасників ходи, на яку в Службі безпеки постійно, за його словами, реагують. Втім, за законами України мирне зібрання громадян не може бути заборонене.

Є провокатори, які будуть розхитувати ситуацію. Це стосується і тих людей, які, перебуваючи в Україні, прикриваються патріотичними прапорами
Юрій Тандіт

«Низка організацій, які заявили що курують цей захід, мають відношення до проросійськи налаштованих сил. Ми їх попередили про те, що ми це знаємо і наполегливо попросили, м’яко кажучи, щоб вони не використовували цю ситуацію у своїх цілях. Є ті, які є дійсно віруючими, які вірять в те, що вони роблять, вони є паломниками, а є ті провокатори, які будуть розхитувати ситуацію. Це стосується і тих людей, які, перебуваючи в Україні, прикриваються патріотичними прапорами і намагаються заробити політичне ім’я, піаряться», – наголосив Юрій Тандіт в коментарі Радіо Свобода.

Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

Хресна хода УПЦ Московського патріархату проводилась і торік, але навколо неї не було жодного ажіотажу, ба більше – загрози теракту. Якщо б організатори дбали, в першу чергу про безпеку вірян, то не виникало б сумнівів у неполітичних мотивах проведення ходи, наголошує Андрій Юраш, голова Департаменту у справах релігій Міністерства культури. Зважаючи на загальну ситуацію в країні, цією ходою провокують створення негативної картинки в інтересах країни-агресора, вважає експерт.

Бог почує молитву будь-де. Я вже не кажу про храми. Тому далеко не завжди потрібні ці екзальтовані, дуже часто хворобливі форми демонстрації релігійних почуттів
Андрій Юраш

«Якщо думати про молитву, про звернення до Бога, то, думаю, що Бог почує молитву будь-де. Я вже не кажу про храми. Тому далеко не завжди потрібні ці екзальтовані, дуже часто хворобливі форми демонстрації релігійних почуттів, як, наприклад, ми можемо зустріти під час хресного ходу», – зауважує Андрій Юраш.

У Києві введено особливий режим через ходу – керівник МВС

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що було досягнуто домовленості із митрополитом Онуфрієм про перевезення вірян автобусами до Києва задля уникнення можливих провокацій. Проте колона з Почаївської лаври продовжила ходу через Ірпінь пішки.

Також міністр повідомив про введення особливого режиму у Києві у зв’язку проведенням хресної ходи УПЦ (МП) 27 липня.

«Щоб гарантувати безпеку, ми вводимо особливий режим у зв’язку із завтрашнім молебнем на Володимирській гірці», – сказав Аваков.

За його словами, доступ до місця проведення молебню на Володимирській гірці буде проводиться через контроль безпеки, який передбачає 20 рамок металошукачів, буде особистий огляд сумок і рюкзаків з метою уникнення пронесення до місця молебню зброї та вибухових речовин.

Активісти раніше заявляли про те, що мають намір не пустити учасників хресної ходи до столиці. Зараз у кількох опорних точках упродовж маршруту є блокпости – переважно батальйону ОУН. Напередодні вірянам не вдалося зайти до Борисполя – на підході до міста сталися сутички.

Супротивники хресної ходи УПЦ (Московського патріархату). Київська область, околиця Борисполя, 25 липня 2016 року
Супротивники хресної ходи УПЦ (Московського патріархату). Київська область, околиця Борисполя, 25 липня 2016 року

Дві колони хресної ходи УПЦ Московського патріархату: з Донеччини та Західної України мають на меті зустрітися у Києві аби 27 та 28 липня відзначити День хрещення Київської Русі-України. На ці дні заплановані масові заходи у центральній частині міста, а також молебні на Володимирській гірці та у Києво-Печерській лаврі.

  • Зображення 16x9

    Ольга Комарова

    Журналіст Українського бюро Радіо Свобода з 2015 року. До команди приєналася як переможниця Регіональної стипендії Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа. Після завершення стипендії залишилася працювати в редакції кореспондентом. Автор і ведуча серії радійних програм «Свобода в деталях», яка виходила на частотах Радіо НВ. Ведуча і журналіст програми «Ньюзрум», автор серії програм «Коротка пам'ять», які виходять на Ютуб-каналі Радіо Свобода Україна. В журналістиці працює з 2009 року. Починала свій шлях з роботи на комунальному телебаченні міста Южного Одеської області. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG