Доступність посилання

ТОП новини

Завершується подача документів до вишів: електронна система знову може «зависнути»


©Shutterstock
©Shutterstock

27 липня завершується перший етап вступної кампанії до вищих навчальних закладів – прийом документів на вступ від абітурієнтів. Цього року основний потік заяв від вступників з повною загальною середньою освiтою приймають в електронному форматі. Очікувано, найпоширенішими проблемами на першому етапі були перебої в роботі електронної системи, яка не справлялася з напливом охочих, кажуть експерти. Вони не виключають, що і в останній день система може не витримати навантаження. У Міністерстві освіти і науки обіцяють зробити відповідні висновки і до наступного року подумати над удосконаленням.

Найбільш масові скарги і звернення від абітурієнтів у перші п’ять днів вступної кампанії стосувалися збоїв у роботі сайту, куди вступники мали подати документи в електронному вигляді. Крім того, багато з них просто до кінця не розібралися в системі зарахування до вишів, каже координатор освітніх програм громадянської мережі «Опора» Наталія Радиш. Вона не виключає, що і в останній день реєстрації заяв електронна система може не витримати навантаження.

Кожен абітурієнт намагатиметься зайти в свій електронний кабінет, і я не впевнена, що система витримає такий наплив
Наталія Радиш

«Це типові ситуації усіх років, коли перші й останні дні є наймасовішими, коли абітурієнти заходять і перевіряють просто, чи є їхні заяви, чи нікуди вони не зникли. Буквально днями на сайті міністерства було оприлюднено інформацію та звернення до вступників, щоб вони перевірили, чи всі заяви, які вони подавали, розглянули приймальні комісії цих вишів, чи допущено до участі в конкурсі. Тому що є якась частина вступників, за інформацією міністерства, які не підвантажили додаток до атестата. Це повідомлення, навіть воно спровокує те, що кожен абітурієнт намагатиметься зайти в свій електронний кабінет, і я не впевнена, що система витримає такий наплив», – зазначила представник «Опори».

На заваді завантаженню в електронну систему великих обсягів даних міг стати також неякісний інтернет-зв’язок у місцях проживання абітурієнтів, особливо у сільській місцевості, додає експерт «Реанімаційного пакету реформ» Володимир Бахрушин. Вступники цього року могли подати 15 заяв на п’ять різних спеціальностей за пріоритетністю. Деякі з абітурієнтів з часом хотіли змінити пріоритет, що є неможливим за чинними правилами, а були й такі, хто навіть забував, до яких університетів і на які спеціальності подавав заяви, каже експерт.

Люди помиляються, вони не завжди можуть розібратися з цими документами, і на це певні поправки, мабуть, теж варто робити
Володимир Бахрушин

«Якщо робити певні підсумки, то можна сказати, що загалом ідея виправдана. Але є певні нюанси, які треба буде врахувати наступного року в законодавстві. І, мабуть, варто буде врахувати людський фактор, що люди помиляються, вони не завжди можуть розібратися з цими документами, і на це певні поправки, мабуть, теж варто робити», – зауважив експерт «Реанімаційного пакету реформ».

Кількість бюджетних місць залежатиме від популярності вишу серед абітурієнтів – Совсун

У Міністерстві освіти зроблять належні висновки, пообіцяла перший заступник міністра Інна Совсун. Вона зазначила, що електронна система значно пришвидшила процедуру подачі документів, попри те, що кількість абітурієнтів зменшилася, порівняно з минулим роком.

«Вочевидь, якісь складнощі з електронним поданням були, я думаю, що на наступний рік це можна буде відрегулювати простим рішенням – розвівши різні потоки абітурієнтів, щоби не всі подавали одночасно, а щоби, до прикладу, абітурієнти, які вступають на бакалаврські програми або на магістерські, могли подавати в різний час. Це би розвело потоки трохи і скоротило навантаження на систему», – каже вона і зазначає, що загалом електронна система виправдала себе.

Після подання абітурієнтами документів попереду ще складний технологічний процес опрацювання їхніх заявок із застосуванням спеціального механізму автоматизованого розподілу відповідно до обраних ними пріоритетів, для того, щоб до 1 серпня були затверджені списки рекомендованих до зарахування, зазначає Інна Совсун.

Абітурієнти будуть не просто розподілятися між місцями, але й популярність конкретної спеціальності в конкретному вищому навчальному закладі буде впливати на кількість бюджетних місць, які університет отримає
Інна Совсун

«Ця модель вже в минулому році була виправдана, коли абітурієнту пропонується не декілька місць за держзамовленням, а одне, за найвищим доступним для нього чи неї пріоритетів. У цьому році ця модель ускладнилася дещо, тому що абітурієнти будуть не просто розподілятися між місцями, але й популярність конкретної спеціальності в конкретному вищому навчальному закладі буде впливати на кількість бюджетних місць, які університет отримає. Важливо, що це ідеологія закону про вищу освіту, в цьому році ми вперше її запроваджуємо, і буде цікаво після 1 серпня подивитися на її результати», – наголосила Інна Совсун.

Вступна кампанія 2016 року почалася 11 липня, 27 липня о 18:00 завершується прийом документів від абітурієнтів, які вступають за результатами зовнішнього незалежного оцінювання. За даними Міносвіти, станом на ранок вівторка, 26 липня, заяви на вступ до вищих навчальних закладів подали 560 тисяч вступників. Загалом до вишів надійшло вже понад 1 мільйон 872 тисячі заяв. У трійці лідерів за їх кількістю – Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Львівський національний університет імені Івана Франка, Національний університет «Львівська політехніка».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG