Доступність посилання

ТОП новини

Правозахисники закликали до дії у справі зниклих в Україні «сепаратистів»


Міжнародна правозахисна організація Amnesty International закликала до термінової дії у справі зниклих в Україні громадян, що були засуджені умовно за участь у силах сепаратистів на сході України чи за допомогу їм і після звільнення в судах із-під варти були знову затримані Службою безпеки України або викрадені, ймовірно, працівниками СБУ.

Як мовиться в заяві організації, один із таких людей – Дмитро Корольов. Він був арештований, визнаний винним і засуджений до п’яти років позбавлення волі умовно за участь у проросійських сепаратистських силах на сході України. Його мати стверджує, що в день звільнення з-під варти 3 серпня 2015 року його відразу викрала Служба безпеки України й відтоді утримує в таємному місці тримання, заявили правозахисники.

За їхніми даними, Корольов, колишній спецпризначенець міліції з Запоріжжя, в червні 2014 року місяць пробув у складі сил проросійських сепаратистів, а потім повернувся додому. 5 січня 2015-го його арештували, 2 липня 2015-го визнали винним у створенні незаконного збройного формування і в уникненні призову й засудили до п’яти років умовно. Рішення суду набуло чинності 3 серпня, і його мали звільнити. Та родичі, що чекали на нього біля закладу тримання, не дочекалися й відійшли від воріт, а потім почули крик Корольова з закликом про допомогу, а неназвані очевидці заявили, що бачили, як чоловіка, схожого на Корольова, на виході з закладу перехопила група невідомих, вкинула в авто і вивезла; як стверджується в заяві, номери авта наводять на думку, що воно могло належати СБУ.

Як пишуть правозахисники, в жовтні того року Корольов несподівано зателефонував матері і попросив її закликати фактичну владу сепаратистів у Донецьку внести його у списки на обмін полоненими. Він також телефонував їй у квітні, травні й червні цього року, заявляючи, що його тримають у таємному центрі СБУ.

За повідомленням, мати Дмитра Корольова заявила про його викрадення правоохоронцям, і 8 серпня 2015 року було відкрите провадження в цій справі. Мати отримала офіційні відповіді від СБУ й інших органів, де заявлялося, що про місце перебування Корольова після його офіційного звільнення 3 серпня 2015-го нічого не відомо, мовиться в заяві правозахисників.

Раніше, 15 липня, Amnesty International оголошувала аналогічну акцію у справі Олександра Дидовича. Того суд у Костянтинівці Донецької області засудив 17 грудня 2015 року за звинуваченням у передачі проросійським сепаратистам у Донецьку інформації про пересування українських військ. Дидович визнав свою вину і був засуджений до трьох років умовно та звільнений у залі суду. Але, за твердженням його дружини, після виходу з зали його схопили двоє чоловіків у камуфляжі, вкинули до авта й вивезли.

Як пишуть правозахисники, дружина Дидовича заявила, що вже 18 грудня пішла до будівлі СБУ у Краматорську, нині фактичному центрі Донецької області, щоб дізнатися про долю чоловіка, і охорона підтвердила їй, що його тримають там. Як мовиться в заяві, дружині дозволяли листування з ним і передачі раз на тиждень, але не пояснювали причини затримання.

Організація заявляє, що, за словами дружини Дидовича, останнього листа від чоловіка вона отримала 16 квітня 2016 року, а 20 квітня охорона сказала їй, що її чоловік хворий, їжі не їсть і щоб вона більше вже не приходила. Після кількох скарг їй відповіли, що СБУ в період від 17 грудня 2015-го до 21 квітня 2016-го Дидовича не затримувала. Врешті прокуратура в Костянтинівці після чергової заяви відкрила провадження через зникнення Олександра Дидовича, і розслідування далі триває, а про його долю й місце перебування родині досі нічого не відомо, заявили правозахисники.

Amnesty International закликає в цьому зв’язку писати листи до голови Служби безпеки України Василя Грицака, генерального прокурора України Юрія Луценка, головного військового прокурора України Анатолія Матіоса з закликами повідомити про долю цих людей, негайно звільнити їх відповідно до рішень суду чи, в разі наявності нових обвинувачень, чітко викласти їх, покласти край таким викраденням, надати жертвам повне відшкодування і притягти до відповідальності винних у такій незаконній практиці.

Українські правоохоронні органи, як виглядає, ще не коментували ці два конкретні звинувачення.

Але у зв’язку з іншими схожими звинуваченнями, що містилися в оприлюдненому минулого тижня звіті міжнародних правозахисних організацій Amnesty International і Human Rights Watch, вони заявляли, що перевірять усі такі випадки, але підтверджують, що ніяких таємних місць тримання СБУ, про які, серед іншого, йшлося у звіті, насправді не існує.

XS
SM
MD
LG