Доступність посилання

ТОП новини

Сайдік закликав виконати мінські угоди до кінця року


Мартін Сайдік, архівне фото
Мартін Сайдік, архівне фото

Спеціальний представник Організації з безпеки і співпраці в Європі у Тристоронній контактній групі Мартін Сайдік заявив за результатами зустрічі групи і її робочих підгруп у Мінську, що треба старатися виконати мінські домовленості про врегулювання на окупованій частині Донбасу до кінця цього року.

Він нагадав, що термін чинності цих домовленостей уже продовжували наприкінці минулого року, коли вони мали бути виконані. Тим часом, за його словами, світова спільнота чекає на результати вже цієї осені.

Сайдік також повідомив, що з такого принципового питання, як розведення сил сторін конфлікту в деяких місцях лінії контакту, так і не вдалося досягти згоди. Він висловив сподівання, що це питання вдасться вирішити на наступній зустрічі Тристоронньої контактної групи, що заплановане на 3 серпня.

Австрійський дипломат повідомив і про інші результати зустрічей робочих підгруп.

Зокрема, підгрупа з економічних питань обговорювала відновлення ліній електропередач – за словами Сайдіка, вирішено, що цим мають зайнятися разом енергетичні міністерства України і Росії. Також обговорили функціонування залізниць, відновленням мережі і виплат залізничникам.

Також домовлялися і щодо водопостачання окупованих територій. У цьому питанні Національна комісія регулювання енергетики й комунальних послуг України подала пропозиції щодо тарифів, які ще мають узгодити відповідні структури України, сказав Сайдік.

Гуманітарна підгрупа говорила про необхідність для сторін конфлікту співпрацювати з Міжнародним комітетом Червоного Хреста й допускати його працівників до місць тримання затриманих, про відкриття додаткових пунктів пропуску на лінії контакту й поліпшення роботи вже наявних і про звільнення насильно утримуваних осіб. Про результати обговорення з цього останнього питання Мартін Сайдік нічого не сказав.

Раніше в середу речник представника України у Тристоронній контактній групі, колишнього президента України Леоніда Кучми Дарка Оліфер заявила, що сепаратисти, які захопили частину Донбасу, уникають обговорення звільнення заручників і не дають інформації про місця їхнього перебування.

«Координатора від ОБСЄ в підгрупі з гуманітарних питань Тоні Фріша не допустили до незаконно утримуваних в ОРДЛО», – написала Оліфер у фейсбуці за підсумками засідання. «В ОРДЛО в’язниці закриті для представників ОБСЄ, Міжнародного комітету Червоного Хреста, «Лікарів без кордонів» та інших міжнародних організацій. Такий стан справ у гуманітарних питаннях не повинен залишатися без особливої уваги лідерів країн «нормандської четвірки», – додала вона.

Крім дати наступної зустрічі Тристоронньої контактної групи 3 серпня, визначена й дата подальшої зустрічі – 26 серпня.

XS
SM
MD
LG