Доступність посилання

ТОП новини

Уряди Росії і Сирії пропонують гуманітарні коридори в Алеппо


Сирійські чоловіки несуть дітей серед уламків зруйнованих будівель після повітряних ударів по Алеппо, 25 липня 2016 року
Сирійські чоловіки несуть дітей серед уламків зруйнованих будівель після повітряних ударів по Алеппо, 25 липня 2016 року

Російський і сирійський уряди оголосили про відкриття гуманітарних коридорів для мирних жителів, які бажають залишити місто Алеппо на півночі Сирії. Запропоновано також прохід для бойовиків, які захочуть здати зброю.

Заяву про це зробив міністр оборони Росії Сергій Шойгу після того, як сирійські урядові війська оточили контрольовану повстанцями частину Алеппо, де близько 250 тисяч мирних жителів опинилися в пастці.

Шойгу заявив 28 липня, що президент Росії Володимир Путін пропонує «масштабну гуманітарну операцію», яка почнеться навколо Алеппо, щоб «допомогти цивільним людям, які були взяті в заручники терористами, а також бійців, які хочуть скласти зброю».

Шойгу назвав три гуманітарні коридори, а також пункти отримання продуктів харчування і першої допомоги за межами міста.

Сирійська обсерваторія з прав людини, що базується у Великобританії, повідомила, що в районі Алеппо вертольоти розкидали листівки з картами, на яких вказувалися маршрути виходу з міста.

У Дамаску президент Сирії Башар Асад запропонував амністію бойовикам, які складуть зброю і здадуться владі протягом наступних трьох місяців, повідомили сирійські державні ЗМІ. Пропозиція про амністію, оприлюднена 28 липня, також передбачає звільнення захоплених у полон.

Обложені райони Алеппо контролює переважно коаліція сил супротивників режиму Асада різного спрямування – і загонів поміркованої опозиції, підтриманих Заходом і арабським світом, і бойовиків ісламістських угруповань, пов’язаних із мережею «Аль-Каїда» і визнаних значною частиною світу терористичними.

XS
SM
MD
LG