Доступність посилання

ТОП новини

В Івано-Франківську перехожим роздавали торт і закликали цікавитися розподілом бюджету


На Вічевому майдані в центрі Івано-Франківська громадські активісти провели перформанс, присвячений розподілу місцевого бюджету.

За словами представника ініціативи «За прозорі місцеві бюджети» Віталія Світлика, таким чином хотіли «показати громадянам, що вони мають можливість і повинні впливати на розподіл бюджету. «Оскільки бюджет – це наші гроші, платників податків, він наповнюється нами, тож ми повинні показувати владі, як повинні ділити цей бюджет, на які сфери», – сказав Світлик.

Активісти спекли великий торт, який символізував бюджет, і пригощали ним перехожих. При цьому вони наголошували, що «бюджет – це не ласий шматок для депутатів, а кошти, як і торт, повинні бути для усіх громадян міста відкритими і доступними».

За даними аналітиків ініціативи «Громадянське суспільство і ЗМІ – за прозорі місцеві бюджети», Івано-Франківськ посідає позиції «нижчі від середніх» у рейтингу прозорості, участі й доброчесності підрозділів міськвиконкому, що відповідають за місцевий бюджет. Активісти провели аналіз за понад 170 критеріями і подали свої пропозиції у міську раду. у регіоні діє програма «Бюджет участі», де виділено 500 тисяч гривень на різноманітні проекти від громад. Однак організатори акції переконані, що потрібно більше комунікувати з людьми, долучати їх до ухвалення важливих бюджетних рішень.

Під час акції людям роздавали буклети «Де твої гроші в місцевому бюджеті?» і «Як контролювати свої гроші в місцевому бюджеті?», видані в рамках ініціативи «Громадянське суспільство і ЗМІ – за прозорі місцеві бюджети» за фінансової підтримки Євросоюзу і посольства Фінляндії в Україні.

У майбутньому активісти планують залучати громадян до моніторингу за розподілом бюджету, а для цього, за словами організаторів, потрібно підвищувати їхню обізнаність й активність.

XS
SM
MD
LG