Доступність посилання

ТОП новини

США: Трамп відмовився від заклику до Росії знайти стерті листи Клінтон


Ілюстраційне фото: в Литві кепкують із близькості поглядів Путіна і Трампа
Ілюстраційне фото: в Литві кепкують із близькості поглядів Путіна і Трампа

У США кандидат Республіканської партії на виборах президента Дональд Трамп відмовився від висловленого раніше заклику до Росії роздобути для нього вже стерте електронне листування кандидата Демократичної партії Гілларі Клінтон, яке вона вела на посаді державного секретаря США з приватної електронної пошти.

У новому виступі він заявив, що та заява, з якою він виступив у середу, була сарказмом.

Тим часом у кампанії Клінтон ту заяву Трампа сприйняли серйозно. Як заявляв чільний політичний радник кампанії Джейк Салліван, то був перший випадок, коли провідний кандидат на посаду президента активно заохочував іноземну державу шпигувати за його політичним опонентом.

Та заява Трампа є приводом занепокоїтися про національну безпеку США, наголосили в кампанії Клінтон.

Дональд Трамп, виступаючи в середу, заявив, що Росія, як він сподівається, зможе знайти, за його словами, 30 тисяч електронних листів Гілларі Клінтон, що були стерті з приватного поштового сервера.

Він також кілька разів демонстративно відмовився засудити дії тих, хто намагається вплинути на результат президентських виборів у США 8 листопада, коментуючи заяви, що до викрадення електронного листування працівників апарату Демократичної партії можуть бути причетні державні структури Росії. «Якщо Росія, чи Китай, чи будь-яка інша держава має ці листи, то я, скажу відверто, був би радий їх побачити», – сказав Трамп, якого вже не раз звинувачували в симпатіях до Кремля.

Він також пообіцяв у разі своєї перемоги розглянути визнання окупованого Росією Криму частиною цієї країни і зняття санкцій щодо Москви.

У вівторок президент США Барак Обама заявляв, що причетність державних структур Росії до викрадення листування демократів, публікація якого викликала скандал і зашкодила партії, дійсно можлива. Він підтвердив, що експерти виявили ознаки такої причетності. У Росії це вже кілька разів заперечили.

Трамп раніше заявляв, що в разі обрання він шукатиме зближення з Кремлем після нинішніх напружених відносин між США й Росією через підтримку Москвою збройних сепаратистів на сході України і окупацію українського Криму.

XS
SM
MD
LG