Доступність посилання

ТОП новини

Україна наголосила в ОБСЄ на вибірковому трактуванні Росією мінських угод


Ігор Прокопчук, архівне фото
Ігор Прокопчук, архівне фото

Постійний представник України в ОБСЄ Ігор Прокопчук заявив, що Росія вибірково трактує мінські домовленості про врегулювання на окупованій частині Донбасу, по суті висуваючи політичні вимоги для припинення керованих нею бойових дій.

Ці вимоги порушують узгоджену послідовність і логіку виконання домовленостей, заявив він на засіданні Постійної ради Організації з безпеки і співпраці в Європі, як інформує прес-служба Міністерства закордонних справ України.

Коментуючи попередній виступ представника Росії, Прокопчук звернув увагу, що той навіть не згадав про виведення російських військ, озброєнь і бойовиків із території України і роззброєння незаконних збройних формувань, що є елементами мінських домовленостей. «Це багато говорить про наміри Росії», – наголосив український дипломат.

Навпаки, додав він, – нині спостерігається протилежне: Росія зміцнює свій воєнний контроль над Донбасом, здійснюючи постійне постачання туди особового складу, озброєнь, боєприпасів і пального, незаконно вводячи їх через непідконтрольні ділянки кордону.

Тому, додав він, необхідно невідкладно створити робочу підгрупу Тристоронньої контактної групи щодо прикордонних питань.

Зокрема, сказав Прокопчук, Україна вважає, що необхідній для поступу у виконанні мінських домовленостей безпеці може сприяти озброєна міжнародна поліційна місія, що була б дислокована по всій зоні конфлікту, і особливо на державному кордоні. Але це потребуватиме бажання Росії йти шляхом мирного вирішення, наголосив він.

Також у четвер на тому ж засіданні спеціальний представник ОБСЄ у Тристоронній контактній групі Мартін Сайдік підтримав необхідність порушувати питання про повернення Україні контролю над нині непідконтрольною ділянкою українсько-російського кордону. Він наголосив, що підтримує так званий «пакетний підхід», частиною якого має бути питання про відновлення контролю України за всім кордоном із Росією. За його словами, це необхідно, щоб не порушувати одні проблеми у відриві від інших і збільшити шанси значного поступу в мирних зусиллях.

Раніше українська сторона вже не раз заявляла, що представники Росії у Тристоронній контактній групі чинять спротив спробам створити робочу підгрупу з питань повернення Україні контролю над кордоном.

Мінський Комплекс заходів від лютого 2015 року, серед іншого, передбачає припинення вогню на сході України, виведення всіх іноземних формувань, найманців і військової техніки з території України і передачу Києву повного контролю над російсько-українським кордоном на Донбасі. При цьому передача кордону може початися тільки після місцевих виборів на окупованих територіях за українським законодавством і під контролем ОБСЄ і завершитися тільки після «повного врегулювання».

Попередні мінські домовленості, що теж чинні, передбачають також необхідність забезпечити постійний моніторинг на українсько-російському державному кордоні і верифікацію з боку ОБСЄ зі створенням зони безпеки у прикордонних районах України і Росії.

XS
SM
MD
LG