Доступність посилання

ТОП новини

Чи почує Вселенський патріарх звернення Порошенка щодо автокефалії?


Віряни, військові, урядовці і просто українці, які хочуть миру, пройшли 28 липня хресною ходою Української православної церкви Київського патріархату з нагоди Дня хрещення Русі-України. Створення в Україні єдиної помісної церкви було однією з головних тем. Президент Порошенко наголосив, що у створенні єдиної церкви Україна розраховує на Вселенського патріарха Варфоломія. Експерти таку чітку позицію президента оцінюють позитивно, оскільки без державної підтримки подібні питання в історії православ’я не вирішувалися.

Кілька тисяч учасників рушили від Володимирського собору до Володимирської гірки для спільної молитви. Йдучи колоною, говорили про єдність: державну і головне – церковну.

«Мені хотілося б об’єднання, але дуже багато моїх знайомих за Московську церкву, але я б хотіла об’єднання. Молилися за мир, щоб наші хлопчики в АТО не гинули», – так пояснила свою присутність киянка Тетяна.

«В основному мій дід молився. А я так, вже на підхваті. Молився сьогодні, щоб у нас був мир. Це найголовніше. Мені хочеться, щоб був український патріархат, а московський нехай буде у Москві», – відповів вірянин Віталій.

Порошенко привітав українців із Днем хрещення Русі-України (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:23 0:00


Єдина умова об’єднання – незалежність

Сьогодні для українців велике свято, наголосив глава УПЦ Київського патріархату Філарет. І вкотре висловив сподівання про якнайскоріше створення в Україні «єдиної незалежної церкви».

Ви бачите, що ми всі разом: і Московський патріархат сьогодні з нами, і протестантські церкви, і всі християнські церкви, й іудеї, і мусульмани – це свідчить, що в Україні релігії і християнські конфесії живуть мирно
Філарет

«І ви бачите, що ми всі разом: і Московський патріархат сьогодні з нами, і протестантські церкви, і всі християнські церкви, й іудеї, і мусульмани – це свідчить про те, що в Україні, як ні в одній державі, релігії і християнські конфесії живуть мирно», – зазначив Філарет.

Об’єднання можливе лише за однієї умови – створення єдиної помісної церкви
Філарет

Втім, лише мова заходить про об’єднання ходи з акцією Московського патріархату, глава УПЦ КП відповідає різко: «Переговори ми вели, але вони не хочуть переговорів, а якщо і хочуть, то тільки, аби підпорядкувати нас знову Москві. Але ми в рабство уже не підемо. І тому на таких умовах об’єднуватися не будемо. Об’єднання можливе лише за однієї умови – створення єдиної помісної церкви, незалежної ні від Москви, ні від Константинополя», – сказав Філарет.

Близько 15 тисяч вірян УПЦ КП взяли участь у хресній ході (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:27 0:00

«Об’єднання поки не можливе. Будьмо реалістами» – речник УПЦ (МП)

Натомість, в Українській православній церкві (Московського патріархату) заявляють, що не розглядали варіанту спільно пройти хресною ходою, бо між церквами «немає спілкування» і «євхаристичної єдності». Кажуть, до діалогу готові, але на об’єднання церков найближчим часом очікувати не слід.

Миколай Данилевич
Миколай Данилевич

«У перспективі ми дуже віримо і надіємося, але реально я поки не бачу такої можливості. Будемо реалістами. У нас є певні принципи. По-перше, щоб діалог був без Філарета. Чому? Тому що на ньому лежить персональна відповідальність за розкол, який стався. Філарет на це не йде. Зараз можна говорити і про другий, і третій пункт умов ведення діалогу, але на цьому можна зупинитися», – сказав речник відділу зовнішніх церковних зав’язків УПЦ (МП), протоієрей Миколай Данилевич.

Вселенський патріархат не перестає цікавитися долею України

Президент Петро Поршенко у створенні єдиної помісної православної церкви в Україні розраховує на вселенського патріарха Варфоломія. Про це він заявив під час виступу на Володимирській гірці. І попросив архієпископа Тельміського Іова переказати це патріарху Варфоломію, оскільки він, за словами президента, «єдиний, хто може допомогти».


«Громадянським та земельним розподілам нехай слідує і розподіл церковних справ», – наголосив Порошенко.

Ясно, що ми не будемо байдуже спостерігати за втручанням іншої держави в наші церковні справи
Петро Порошенко

«Ясно, що ми не будемо байдуже спостерігати за втручанням іншої держави в наші церковні справи, за її спробами використати в своїх інтересах почуття частини українських православних, і це одна з причин, чому Верховна Рада аргументовано звернулася до архієпископа Константинополя і нового Риму, до Вселенського патріарха Варфоломія щодо надання Томосу про автокефалію православній церкві України», – сказав Петро Порошенко.

Архієпископ Тельміський Іов у свою чергу запевнив: Вселенський патріархат не перестає цікавитися долею України та її народу і продовжує молитися про «припинення кровопролиття» та церковну єдність.

Заяви президента матимуть свої наслідки – релігієзнавець

Питання єдиної автокефальної помісної церкви в Україні навряд чи буде вирішене найближчим часом, оскільки в нинішніх умовах про реальність діалогу між церквами говорити складно, каже релігієзнавець Максим Васін. Втім, такі заяви президента важливі, оскільки без державної підтримки подібні питання в історії православ’я ніколи не вирішувалися.


«Церковні питання дуже чутливі. Президент заявив про певну політичну волю, політичну підтримку цього процесу в тих межах, в яких він може це зробити, не втручаючись у внутрішні справи церкви. Але з іншого боку, можна очікувати, що з боку Вселенського патріархату буде виявлена певна ініціатива для того, щоб більш активніше діяти в цій справі, сприяти порозумінню і, зрештою, формуванню в Україні помісної автокефальної православної церкви», – зазначає релігієзнавець.


У Національній поліції заявляють, що під час релігійних заходів 28 липня у Києві вдалося уникнути провокацій. У заходах взяли участь близько 15 тисяч вірян, про їхню безпеку дбали понад 4 тисячі силовиків.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG