Доступність посилання

ТОП новини

Ситуація на Донбасі загострилася саме через постачання зброї Росією – посол США


Джеффрі Пайєтт (©Shutterstock)
Джеффрі Пайєтт (©Shutterstock)

Ситуація в зоні бойових дій на сході України погіршилася з вини Росії, заявив, оцінюючи хід виконання Мінських угод, посол США в Україні Джеффрі Пайєтт у Брюсселі під час телефонної прес-конференції зі світовими медіа.

«Якщо ви подивитеся на події, які там відбуваються, ви побачите сигнали, що Росія продовжує підживлювати конфлікт, постачаючи (проросійським сепаратистам – ред.) озброєння, боєприпаси, паливо й інше, – визнав Пайєтт. – Я мав розмову з представниками контактної групи у Мінську: прогресу в переговорах практично немає, крім питань моніторингу. І ми бачимо, що воєнна ситуація на території (сходу України – ред.) погіршилася до того стану, який був улітку 2015 року. Є тривожні сигнали що конфлікт затягується. Росія знову здійснює його ескалацію».

Раніше Пайєтт підтвердив позицію США щодо того, що всі інші пункти Мінських угод мають виконуватися після першого – повного і безумовного припинення вогню. Також він нагадав що санкції США і ЄС проти Росії прив’язані до Мінських угод і можуть бути скасовані лише в разі повного виконання цих угод з боку Росії.

Ці тези підтримав і посол США в ОБСЄ Денієл Байєр.

Від кінця квітня на сході України мав би діяти режим припинення вогню на Донбасі, про що домовилися учасники Тристоронньої контактної групи. Проте обстріли на Донбасі тривають, а сторони конфлікту звинувачують одна одну в порушенні режиму тиші.

XS
SM
MD
LG