Доступність посилання

ТОП новини

Одностатеві партнерства взагалі неможливі, ані за добу, ані за місяць – ЛГБТ-активіст про ініціативу прискорити шлюби


©Shutterstock
©Shutterstock

До кінця літа Міністерство юстиції прискорить в декількох містах процедуру оформлення шлюбу з 30 днів до однієї доби. В міністерстві також оголосили конкурс на найкращу історію кохання – для тих, хто хоче стати першими молодятами.Водночас про свої проблеми нагадали ЛГБТ-активісти, чиї стосунки держава де-юре не визнає.

До кінця літа пілотний проект з пришвидшення шлюбу запрацює в шістьох містах України – Одесі, Києві, Львові, Херсоні, Сєверодонецьку і Маріуполі. За словам міністра юстиції Павла Петренка, оформлення шлюбів за добу зробить цю сферу менш корумпованою. Наразі при офіційному терміні очікування в 30 днів багато хто дає хабарі для пришвидшення процедури, каже Петренко – приблизно кожна четверта пара.

У великих туристичних містах це можливість туристам і молоді ухвалювати рішення самостійно про одруження
Павло Петренко

«Є дві речі, які ми переслідуємо. Питання, які стосуються прифронтових територій – це можливість людям, які проживають на прифронтових територіях, приїхати і отримати український документ, не чекати для цього 30 днів; нашим бійцям одружитися, коли вони мають таке бажання і також не чекати тих 30 днів, які ще з радянських часів залишилися. А у великих туристичних містах це можливість туристам і молоді ухвалювати рішення самостійно про одруження», – заявив Петренко в ефірі «Еспресо.ТV».

Міністерство юстиції оголосило конкурс на найкращу історію кохання. Переможці стануть першими молодятами, яких оформлять за новою процедурою, причому це зробить особисто міністр юстиції. Жартівний коментар до посту залишив ЛГБТ-активіст Богдан Глоба, який нагадав міністру про труднощі із оформленням одностатевих партнерств.

Кабмін має розробити і подати у Верховну Раду законопроект про цивільні партнерства. Він потрібен, в тому числі, для регулювання майнових відносин для одностатевих пар
Богдан Глоба

«В нас є документ «План дій виконання стратегії з прав людини». Цей план дій містить пункт, згідно із яким Кабмін має розробити і подати у Верховну Раду законопроект про цивільні партнерства. Він потрібен, в тому числі, для регулювання майнових відносин для одностатевих пар. Ми намагаємось підбадьорювати Міністерство юстиції у виконанні цього пункту плану. Хоча, поки що Міністерство юстиції доволі кволо реагує на цей пункт, а сам Петренко уникає коментарів», – заявив Глоба, який є директором всеукраїнської благодійної організації «Точка опори».

Він нагадав, що в міністерства наразі немає ніякого рецепту для одностатевих партнерств, зокрема ніяких механізмів вирішення майнових проблем.

Приваблювати туристів за допомогою швидких шлюбів, хоче голова Одеської облдержадміністрації Міхеїл Саакашвілі. Аналогічні заклади він свого часу відкривав, коли був президентом Грузії.

Можна за півгодини-годину попередити, подати документи і одразу одружуватись. Працювати буде цілодобово. Ми зробили це для того, щоб підтримати туризм, підтримати бренд Одеси і демографію України
Міхеїл Саакашвілі

«Те ж саме є в Лас-Вегасі, в Сполучених Штатах. Я вважаю, що Одеса не має відставати від Грузії чи Америки. Можна за півгодини-годину попередити, подати документи і одразу одружуватись. Працювати буде цілодобово. Ми зробили це для того, щоб підтримати туризм, підтримати бренд Одеси і демографію України», – заявив Саакашвілі.

Відкриття «хати для одружень» викликало обурення у частини одеситів і стало приводом для нападків з боку міського голови Геннадія Труханова. Втім він пізніше також заявив про можливі «швидкі шлюби», але в одеських РАГСах.

За словами Саакашвілі, перший шлюб за новою процедурою відбудеться саме в Одесі. «Ми з міністром Павлом Петренко домовилися, що 1 серпня будемо присутні на першому шлюбі, тому запрошуємо усіх, хто хоче, подати заявки на реєстрацію в Одесі», – заявив екс-президент Грузії.

За словами психолога Володимира Погорілого, новий термін очікування є модернізацією і констатуванням змін, які відбулися із інститутом сім’ї і в останні роки.

Здебільшого зараз люди не йдуть в РАГС, а починають жити без реєстрації шлюбу, так би мовити, тренуються і просто живуть
Володимир Погорілий

«Здебільшого зараз люди не йдуть в РАГС, а починають жити без реєстрації шлюбу, так би мовити, тренуються і просто живуть. А потім, коли перевірять свої стосунки життям, йдуть до РАГСу. Тому така перепона, яка лишилася від радянських часі, виглядає в сучасних умовах патерналістською, а сучасна реальність така, що люди самі мають дедалі більше брати відповідальність за свої вчинки», – заявив він в ефірі Радіо Свобода.

Погорілий каже: до психолога українці звертаються частіше не перед одруженням, а перед розлученням. Проблема не в тому, скільки чекати перед весіллям, а у порушенні традиції шанування чоловіком жінки і навпаки.

Швидке оформлення буде коштувати більше для всіх, крім військовослужбовців. Якщо експеримент буде вдалим, сервіс стане доступним по всій країні.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG