Доступність посилання

ТОП новини

США застерегли Росію від обманів із «гуманітарними коридорами» в сирійському Алеппо


Після чергового обстрілу в «повстанському» районі Алеппо, фото 25 липня 2016 року
Після чергового обстрілу в «повстанському» районі Алеппо, фото 25 липня 2016 року

Державний секретар США Джон Керрі застеріг, що, якщо російський план «гуманітарних коридорів» із обложених районів міста Алеппо на півночі Сирії, які контролюють повстанці, виявиться обманом, це може повністю зруйнувати співпрацю Вашингтона й Москви щодо Сирії.

Як сказав він на брифінгу, треба отримати повне розуміння того, що відбувається в Алеппо, щоб домовитися про вихід із ситуації і використати всі можливості.

У Держдепартаменті США вже попереджали, що, у зв’язку з браком детальної інформації, виглядає, що оголошений Росією план «гуманітарних коридорів» для виходу з обложених районів Алеппо є фактичною вимогою до оточених там опозиційних груп здатися.

Як заявляв у четвер речник Держдепартаменту Джон Кербі, будь-які наступальні дії на ці райони неприпустимі, і до них має бути доставлена гуманітарна допомога.

Правозахисники також звертали увагу, що люди в оточених районах Алеппо повинні отримати право залишитися і при цьому отримати безпеку і не бути оголошеними «законною ціллю» для урядових військ.

У четвер Росія оголосила про план, за яким союзні їй війська президента Сирії Башара аль-Асада відкриють три «гуманітарні коридори» для мешканців обложених частин Алеппо і бійців спротиву, що погодяться скласти зброю і здатися; окремий коридор пропонувався для охочих вийти зі зброєю, але залишити місто. Після виходу тим, хто скористається коридорами, обіцяють надати гуманітарну допомогу. У летючках, розкиданих над оточеними районами, їхніх мешканців закликали залишити домівки і вийти з оточення.

Фактична облога сирійськими урядовими військами та їхніми союзниками частини міста Алеппо, де перебуває 250–300 тисяч людей, триває вже майже два тижні, з 17 липня. Цю частину контролює переважно коаліція сил супротивників режиму Асада різного спрямування – і загонів поміркованої опозиції, підтриманих Заходом і арабським світом, і бойовиків ісламістських угруповань, пов’язаних із мережею «Аль-Каїда» і визнаних значною частиною світу терористичними.

XS
SM
MD
LG