Доступність посилання

ТОП новини

Із Олімпіади зняли всіх російських важкоатлетів


Російський патріарх Кирило благословляє російських олімпійців, фото 27 липня 2016 року
Російський патріарх Кирило благословляє російських олімпійців, фото 27 липня 2016 року

Міжнародна федерація важкої атлетики повідомила, що вирішила заборонити Федерації важкої атлетики Росії висувати спортсменів і технічних працівників на цьогорічні літні Олімпійські ігри у бразильському Ріо-де-Жанейро.

Причиною, мовиться в заяві федерації, стала допінгова статистика щодо російських важкоатлетів, яка «глибоко вражає й розчаровує».

Виконавча рада міжнародної федерації заявила, що Федерація важкої атлетики Росії і російські важкоатлети «зіпсували репутацію всієї важкої атлетики як спорту».

Росія виставляла на Олімпійські ігри вісім важкоатлетів. Усі вони – чемпіони чи призери чемпіонатів Європи і світу або Олімпійських ігор.

Також раніше у п’ятницю Міжнародна федерація веслування, що відповідає за академічне веслування, уточнила, що з 28 заявлених російських веслувальників до ігор будуть допущені тільки чотири, а не шість, як повідомляли раніше.

Таким чином, число російських спортсменів, яких не допускають до участі в цьогорічних іграх, уже значно перевищило 100 з планованих спершу 387 і може ще зрости з тим, як міжнародні асоціації літніх олімпійських видів спорту будуть ухвалювати свої рішення про допуск чи недопуск росіян відповідно до ухвали Міжнародного олімпійського комітету.

У Росії заявляли, що сподіваються остаточно затвердити склад своєї олімпійської команди в суботу.

У неділю МОК заявив, що російські спортсмени можуть бути допущені до нинішніх Олімпійських ігор тільки за індивідуальними рішеннями міжнародних федерацій їхніх видів спорту, якщо вони відповідатимуть низці умов щодо «чистоти» від допінгу.

Кілька таких федерацій уже заявили, що в їхніх видах спорту всі російські спортсмени можуть узяти участь в іграх. Такі рішення про допуск іще має схвалити МОК, якщо їх підтримають незалежні експерти.

Причиною таких суворих кроків щодо російських спортсменів стала широка державна програма в Росії, що передбачала вживання спортсменами допінгу і приховування цього. Перші повідомлення про неї з’явилися ще наприкінці 2014 року, восени 2015-го вони здобули ширше підтвердження, а 18 липня Всесвітнє антидопінгове агентство оприлюднило підготовану незалежним експертом доповідь, яка довела існування цієї програми. Тепер ця доповідь має бути розширена і дати остаточні висновки про обсяги «державного допінгу» в Росії, і за результатами цієї розширеної доповіді МОК не виключив нових санкцій проти Росії.

XS
SM
MD
LG