Доступність посилання

ТОП новини

Туреччина застерегла Казахстан через школи Ґюлена


Фетхуллах Ґюлен
Фетхуллах Ґюлен

Посол Туреччини в Казахстані попередив країну через школи, пов’язані з опозиційним турецьким діячем Фетхуллахом Ґюленом, якого Анкара звинуватила в організації недавньої спроби перевороту.

Як заявив посол Невзат Уяник на прес-конференції в Астані, хоча ці школи називаються «казахстансько-турецькими», вони не мають ніякого стосунку до турецької держави.

Він наголосив, що спроба перевороту в Туреччині 15 липня є «попередженням іншим країнам», і «відповідні органи мають починати вживати належних заходів».

У четвер міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу заявив, що послідовники Фетхуллаха Ґюлена можуть влаштувати переворот і в Киргизстані, що межує з Казахстаном.

У самій Туреччині широкий громадський рух Ґюлена і його органи були названі терористичними і заборонені ще до спроби перевороту. Анкара також домагається від інших країни придушувати рух Ґюлена й на їхніх територіях.

Влада Туреччини стверджує, що відомий ісламський проповідник Фетхуллах Ґюлен, який живе у США, був організатором спроби перевороту 15 липня. Ґюлен, що лише кілька років тому був союзником нинішньої влади, та став її критиком через корупцію в ній, відкидає звинувачення.

XS
SM
MD
LG