Доступність посилання

ТОП новини

Кожен генпрокурор намагається спіймати Єфремова, як у популярній грі про покемонів – Береза


Олександр Єфремов у Печерському районному суді Києва
Олександр Єфремов у Печерському районному суді Києва

Засідання суду в Києві щодо обрання міри запобіжного заходу Олександрові Єфремову очікується 1 серпня. Екс-керівника фракції Партії регіонів затримали у суботу в аеропорту «Бориспіль» і зараз він перебуває в СІЗО СБУ. Підозрюють Єфремова за трьома пунктами – причетність до створення «ЛНР», дії з метою зміни меж території України та заволодіння майном «Луганськвугілля». Про це повідомляв генпрокурор Юрій Луценко. Адвокати Єфремова вважають затримання політичним замовленням, а в «Опозиційному блоці» заговорили про репресії. Натомість у ГПУ наголошують, що для затримання є підстави, в тому числі показання свідків. Більше того, Юрій Луценко анонсував не менш гучні затримання у найближчому майбутньому.

Засідання суду по обранню запобіжного заходу має відбутися 1 серпня, якщо Генпрокуратура підготує клопотання.

Домашній арешт та застава за звинуваченнями, висуненими екс-очільнику фракції Партії регіонів, не передбачаються. Генпрокурор Юрій Луценко повідомив, що ГПУ вимагатиме арешту Олександра Єфремова на 2 місяці для проведення досудового слідства.

Більше року тому Олександра Єфремова вже затримували, проте у березні ГПУ закрила кримінальне провадження проти Єфремова щодо розпалювання ворожнечі, а суд виніс рішення про повернення йому застави. Чинним залишається провадження щодо голосування за «диктаторські закони» від 16 січня 2014 року, але судові засідання по ньому постійно переносяться через хворобу ще двох підсудних.

Зараз генпрокурор стверджує, що у слідства з’явились беззаперечні докази щодо участі Єфремова у створенні так званої «ЛНР». Юрій Луценко наголосив, що екс-очільник фракції Партії регіонів може полегшити собі участь, якщо піде на угоду зі слідством і дасть свідчення щодо тих осіб, які брали участь на початковому етапі «неоголошеної війни Росії проти України».

«Яке має до цього відношення Єфремов – не зрозуміло» – адвокат

Адвокат Олександр Мельников стверджує, що затримання Олександра Єфремова відбулось незаконно. Підставою для затримання зазначена наявність інформації, що підозрювана особа планує втечу з країни. Але на момент затримання Єфремов офіційно не був підозрюваним у справі, яку йому інкримінують, зазначає адвокат. Підозру висунули вже після затримання.

Олександр Мельников припускає, що ГПУ не змогла довести провину Єфремова у справі по так званих «законах 16 січня» і висунула нове звинувачення.

Свобода пересування екс-очільника фракції Партії регіонів не обмежена з листопада минулого року. Єфремов неодноразово виїжджав за кордон і повертався, і цього разу він планував поїхати до Відня на один день, при чому мав при собі квиток у зворотній бік, стверджує адвокат.

Яке має до цього відношення Єфремов – незрозуміло. Щось викрав, начебто задумував щось щодо територіальної цілісності…З ким? Що? Ні прізвищ, нічого. З якимись депутатами, в невизначений час, в невідомому місці…Маячня
Олександр Мельников

«Звинувачення надзвичайно серйозне. Це звинувачення у скоєнні особливо тяжкого злочину. Але те, що воно, порушуючи вимоги закону, немає під собою підґрунтя, видно з самого документа. Писав його навіть не школяр, а не зрозуміло хто. Там висмикнуті слова з книги під назвою «Кримінальний кодекс», а на основні запитання, які підлягають вирішенню в будь-якій карній справі, ніхто не намагається відповісти. А вони зводяться до наступного: в будь-якому карному провадженні підлягають встановленню обставини часу, місця і способу скоєння злочину і винуватість в цьому особи, якій висувається звинувачення. В даному випадку це не лише не дотримано, а й грубо порушено. Нічого подібного немає й близько. Яке має до цього відношення Єфремов – незрозуміло. Щось викрав, начебто задумував щось щодо територіальної цілісності…З ким? Що? Ні прізвищ, нічого. З якимись депутатами, в невизначений час, в невідомому місці…Маячня», – стверджує захисник Олександра Єфремова.

«Кожен генпрокурор намагається спіймати Єфремова» – Береза

Некваліфіковані кадри в ГПУ, які наводять слабкі докази, та корумпованість судів призводить до того, що на свободі опиняються як винуватці в окупації країни, так і корупціонери, переконаний депутат Борислав Береза, який входить в комітет Ради з протидії корупції. Якщо Єфремова буде засуджено, то така сама участь чекає й на багатьох інших «великих гравців», зазначає Борислав Береза, але поки що порівнює затримання Єфремова із грою.

Борислав Береза
Борислав Береза

Пам’ятаємо, попередньому генпрокурору упіймати вдалось, але наш «найгуманніший» суд відпустив Єфремова і врешті визнав його невинним. Однак зараз Юрій Луценко йде тим самим шляхом. Будемо сподіватись, що в нього вийде краще
Борислав Береза

«Зараз дуже популярна гра «ПокеменГоу» – кожен гравець намагається упіймати свого Пікачу. Приблизно в такому ж ракурсі: кожен генпрокурор намагається спіймати Єфремова. Як пам’ятаємо, попередньому генпрокурору упіймати вдалось, але наш «найгуманніший» суд відпустив Єфремова і врешті визнав його невинним. Однак зараз Юрій Луценко йде тим самим шляхом. Будемо сподіватись, що в нього вийде краще, ніж в попередника. Хотів би побачити не лише затримання Єфремова, але й захист прокуратурою своєї позиції в суді», – вважає Борислав Береза.

«По осені буде видно, кого ж там посадили» – експерт

Затримання Олександра Єфремова є позитивним знаком на шляху розслідувань злочинів проти України, вважає Олексій Хмара, експерт з антикорупційних питань. Але зазначає, що вже були гучні затримання, які не завершились нічим, окрім відкриття провадження.

По осені буде видно, кого ж там посадили, чи дійсно того, хто має сидіти
Олексій Хмара

«Сьогодні не так важливо, хто конкретно представляє владу, їй все одно не вірять. Тому прекрасно, що пан Луценко, як, в тому числі, представник великої влади, намагається повертати довіру до неї через такі гучні затримання. Це може бути, що Луценко займається медійними акціями, але наскільки це допоможе справі – покаже час. Давайте почекаємо до осені, по осені буде видно, кого ж там посадили, чи дійсно того, хто має сидіти», – зазначає Олексій Хмара.

Олексій Хмара
Олексій Хмара

Генпрокурор Юрій Луценко, не називаючи прізвищ, анонсував гучні затримання і закликав громадськість надавати свідчення до ГПУ щодо причетності Єфремова та інших посадовців до посягання на територіальну цілісність країни.

Затримали Олександра Єфремова 30 липня в аеропорту «Бориспіль» при спробі вилетіти до Відня.

  • Зображення 16x9

    Ольга Комарова

    Журналіст Українського бюро Радіо Свобода з 2015 року. До команди приєналася як переможниця Регіональної стипендії Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа. Після завершення стипендії залишилася працювати в редакції кореспондентом. Автор і ведуча серії радійних програм «Свобода в деталях», яка виходила на частотах Радіо НВ. Ведуча і журналіст програми «Ньюзрум», автор серії програм «Коротка пам'ять», які виходять на Ютуб-каналі Радіо Свобода Україна. В журналістиці працює з 2009 року. Починала свій шлях з роботи на комунальному телебаченні міста Южного Одеської області. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG