Доступність посилання

ТОП новини

Президент МОК підтримав заходи щодо спортсменів із Росії і не виключив нових санкцій


Томас Бах, архівне фото
Томас Бах, архівне фото

Президент Міжнародного олімпійського комітету Томас Бах виступив на підтримку суворих заходів щодо спортсменів із Росії, запроваджених напередодні цьогорічних літніх Олімпійських ігор у бразильському Ріо-де-Жанейро через державну допінгову програму в російському спорті.

Виступаючи на відкритті генеральної асамблеї МОК у Ріо-де-Жанейро в понеділок, 1 серпня, він не виключив і запровадження нових санкцій щодо російських спортсменів.

Він звернув увагу, що розслідування, розпочате після оприлюднення недавнього незалежного звіту про російську допінгову програму, ще не завершене.

Через серйозність звинувачень МОК не може застосовувати принципу презумпції невинуватості щодо спортсменів із Росії, наголосив Бах. При цьому, додав він, російські спортсмени мають право доводити свою невинуватість.

Російська державна допінгова система є «небаченим раніше нападом на чесність спорту й Олімпійських ігор», сказав Томас Бах.

Міжнародний олімпійський комітет і його президент зазнають критики, перш за все з боку антидопінгових організацій, за те, що вони не заборонили участі російських спортсменів у цьогорічних Олімпійських іграх повністю після того, як став відомий обсяг російської програми, що охопила багато видів спорту. Бах виправдовується тим, що Всесвітнє антидопінгове агентство подало свої матеріали про цю програму надто пізно й надто близько до початку ігор. У ВАДА у відповідь наголосили, що почали діяти відразу, як тільки стали відомі не загальні звинувачення, а конкретні докази щодо цієї програми.

Відповідно до ухваленого раніше рішення МОК, що стосується тільки спортсменів із Росії, участь кожного чи кожної з них у цьогорічних Олімпійських іграх має індивідуально схвалити міжнародна федерація їхніх видів спорту, а рішення щодо схвалених іще має остаточно затверджувати МОК на підставі рекомендації комісії незалежних експертів. При цьому взагалі виключена участь спортсменів, що будь-коли були причетні до вживання допінгу.

На такі безпрецедентні кроки в МОК пішли по тому, як ВАДА оприлюднила 18 липня звіт незалежних експертів, що довів існування і обсяг державної допінгової програми в російському спорті. Укладач звіту, канадський юрист Річард МакЛарен, отримав завдання продовжити роботу над ширшою остаточною версією звіту. МОК не виключав, що за результатами повного звіту може піти на ще ширші санкції проти російських спортсменів і спортивних посадовців.

XS
SM
MD
LG