Доступність посилання

ТОП новини

Міністр спорту заявив, що хоче приєднатися до листа проти участі Росії в Олімпіаді


Ігор Жданов
Ігор Жданов

Міністр молоді і спорту України Ігор Жданов повідомив, що бажає в разі можливості теж підписати лист 19 міністрів спорту країн Європейського союзу, якщо підтвердяться повідомлення, що автори листа рекомендують виключити Росію з усіх міжнародних змагань, включаючи Олімпійські ігри у Бразилії.

Як написав Жданов у фейсбуці, міністерство направило офіційний запит до Євросоюзу щодо поширеної у ЗМІ інформації про те, що 19 міністрів культури та спорту країн ЄС підписали лист на підтримку Всесвітнього антидопінгового агентства (ВАДА).

«Як повідомляють ЗМІ, в листі не тільки йдеться про підтримку боротьби з допінгом, але і висунута рекомендація: виключити Росію з усіх міжнародних змагань, включаючи Олімпійські ігри в Бразилії. Якщо підтвердиться, що такий лист офіційно існує та він відкритий до підписання іншими країнами, не членами Європейського союзу, то я обов’язково підпишу цей документ, як міністр молоді та спорту України», – заявив Ігор Жданов.

У неформальній спільній заяві міністрів, що відповідають за спорт, 19 європейських країн, не тільки членів ЄС, про Росію нічого не сказано.

Як мовиться в заяві, що її оприлюднило 30 липня Міністерство культури Данії, що відповідає в цій країні за спорт, міністри висловилися на підтримку Всесвітнього антидопінгового агентства в його боротьбі проти допінгу у спорті в усьому світі і за права «чистих» від допінгу спортсменів виступати в середовищі, вільному від допінгу.

Співавтори заяви закликали всі держави-учасниці Міжнародної конвенції ЮНЕСКО проти допінгу у спорті повністю дотримуватися вимог цієї конвенції, а всі спортивні організації повністю виконувати свої зобов’язання за Всесвітнім антидопінговим кодексом, підтримувати чесність спорту, довіру до ВАДА і до значної більшості «чистих» спортсменів.

Неформальну заяву підписали міністри Австрії, Бельгії, Болгарії, Великої Британії, Данії, Естонії, Ірландії, Латвії, Литви, Люксембургу, Мальти, Нідерландів, Норвегії, Польщі, Португалії, Фінляндії, Хорватії, Чехії і Швеції.

Міністр молоді і спорту України Ігор Жданов уже кілька разів виступав проти участі в цьогорічних літніх Олімпійських іграх усіх спортсменів із Росії через викриту широку державну програму допінгу в російському спорті. Зокрема, він повідомляв у фейсбуці про те, що Національний антидопінговий центр України долучився до антидопінгових агентств країн, які виступили за відсторонення Росії від участі в Олімпійських іграх у бразильському Ріо-де-Жанейро, і написав про це листа президентові Міжнародного олімпійського комітету Томасові Баху. Також в ефірі Радіо Свобода Жданов заявляв, що рішення МОК допустити до ігор частину російських спортсменів несправедливе.

XS
SM
MD
LG