Доступність посилання

ТОП новини

Папа Франциск створив комісію з вивчення можливості посвячення жінок у сан диякона


Папа Франциск
Папа Франциск

Папа Римський створив комісію, яка має дослідити можливість жінок отримувати сан диякона у католицькій церкві. Про це 2 серпня повідомила прес-служба Святого престолу.

«Після інтенсивної молитви та зрілих роздумів його святість вирішила створити комісію з вивчення сану дияконства для жінок», – мовиться у повідомленні.

До складу комісії увійшли 12 вчених-теологів, половина з них жінки. Головою новоутворення призначили Луїса Ладарія Феррера, секретаря Конгрегації доктрини віри.

Понтифік анонсував створення подібного органу у травні під час зустрічі з представниками жіночих католицьких орденів. Тоді чільниці релігійних організацій нагадали папі, що у ранні часи існування церкви жінки могли отримувати чин диякона і запропонували відродити давню традицію. Йдеться, зокрема про наданням жінкам можливості виконувати деякі відправи священика – такі як хрещення, вінчання у церкві.

За словами папи Франциска, питання ролі жінок на початках існування церкви мало досліджене і потребує ґрунтовного аналізу. Але він зазначив, що священиками жінки бути не можуть, як це прийнято в англіканській церкві.

Хорхе Маріо Берґольйо від початку свого понтифікату заявляв про наміри надати більшу роль жінкам у католицькій церкві. «Жіночий геній необхідний у місцях, де ухвалюються важливі рішення церкви», – зазначив понтифік в інтерв’ю виданню Civiltà cattolica.

Ватиканські оглядачі застерігають, що питання можливості надання жінкам чину диякона буде вивчатися тривалий час, адже довкола папи Римського вже сформувалося крило відвертих противників цієї ідеї.

XS
SM
MD
LG