Доступність посилання

ТОП новини

Суд у Криму відмовив Чийгозу в задоволенні низки клопотань – адвокат


Ахтем Чийгоз
Ахтем Чийгоз

Заступник голови Меджлісу кримських татар Ахтем Чийгоз, якого в Криму судять у«справі 26 лютого», подав клопотання про припинення окремого процесу проти нього до рішення апеляції за відповідною скаргою. Однак підконтрольний Росії Верховний суд Криму, який 2 серпня почав розглядати справу по суті щодо Чийгоза, відхилив його клопотання. Про це повідомляє його адвокат Микола Полозов.

Після цього судді відмовили у задоволенні ще низки клопотань.

«Ахтем Чийгоз заявив клопотання про допуск у зал суду громадян і засобів масової інформації. Судді заявили, що ніхто не перешкоджає доступу громадян до суду над Чийгозом і відмовили в задоволенні його клопотання», – повідомив адвокат.

За його словами, потім пішло клопотання Чийгоза про ведення аудіозапису судом засідання, на що також отримав відмову. Судді лише дозволили оголосити перерву для конфіденційного спілкування підсудного із захистом.

У вівторок, 2 серпня, в Сімферополі підконтрольний Росії Верховний суд Криму почав розглядати по суті справу «26 лютого» щодо одного з фігурантів – Ахтема Чийгоза. За рішенням суду, засідання проходить у вигляді відеоконференції.

20 липня суд на закритому засіданні вирішив окремо розглядати провадження щодо Чийгоза і окремо щодо інших фігурантів «справи 26 лютого».

Правозахисний центр «Меморіал» в Росії визнав політв’язнями фігурантів «справи 26 лютого», які утримуються під вартою: Ахтема Чийгоза, Алі Асанова і Мустафу Дегерменджі.

Після анексії Криму Росією на півострові російські правоохоронці почали судити кримськотатарських активістів, що брали участь у мітингу прихильників територіальної цілісності України. Їм протистояли активісти партії «Русское единство», на той момент цією структурою керував нинішній очільник окупованого Криму Сергій Аксьонов.

Події відбувалися 26 лютого 2014 року. За даними російського слідства, через тисняву двоє мітингувальників загинули, 79 осіб зазнали тілесних ушкоджень.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав закон про це. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили економічні санкції. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG