Доступність посилання

ТОП новини

Чи має Онищенко шанс отримати притулок у Британії?


Олександр Онищенко
Олександр Онищенко

Лондон – Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) викликало депутата Верховної Ради Олександра Онищенка на допит. Але Онищенко на допит не з’явився. Він перебуває у Лондоні, втікши з України перед тим, як парламент позбавив його депутатської недоторканності, що дозволило б здійснити його арешт за звинуваченнями у розкраданні коштів. Онищенко стверджує, що вже подав усі необхідні документи для клопотання про отримання політичного притулку у Великій Британії. Чи має це клопотання українського парламентаря шанси на успіх? Це намагалося з’ясовувати у Лондоні Радіо Свобода.

Перш за все Олександр Онищенко, опинившись у британській столиці, повідомив, що вже заручився підтримкою, як він висловився, «авторитетної міжнародної юридичної компанії» і готовий до всіх відповідних юридичних процедур, аби довести власну невинуватість. Онищенко пояснив свій вибір Лондона тим, що, на його думку, саме у столиці Сполученого Королівства можна забезпечити максимально відкритий процес із публічною оцінкою доказів сторін.

Підозрюваний у розкраданні коштів депутат Верховної Ради також висловив доволі довгий комплімент британському правосуддю, яке, на думку Онищенка, не вірить на слово офіційним особам і не корумпується. Але найголовніше, що Онищенко повідомив, що вже готовий подавати на здобуття політичного притулку у Великій Британії.

Без сумніву, Онищенку відомі випадки надання притулку українським громадянам у Великій Британії. Але тут, власне, все обертається навколо питання, наскільки реальним і, скажімо так, потенційно «виграшним» є клопотання від українського громадянина щодо надання притулку у Великій Британії. Радіо Свобода звернулося за роз’ясненнями до провідного фахівця правозахисної організації «Міжнародна амністія» з питань надання притулку у Сполученому Королівстві Тома Сатердена.

Він, зокрема, сказав: «2015 року у Британії було подано 259 клопотань про надання політичного притулку від громадян України. З цих усіх клопотань лише 3 мали успіх. Один із цих випадків взагалі стосувався дитини без батьків. Всім, решті прохачів було відмовлено у наданні притулку. Водночас у Сполученому Королівстві прохачам клопотань про надання притулку дозволяється подавати оскарження на відмову, і минулого року ще 16 справ були успішними вже після розгляду оскарження. Але, як на загал, мушу додати, що у справах, пов’язаних із клопотаннями про надання притулку громадянам України існує лише 5% успіху. 95% клопотань українців, які просять про притулок у Сполученому Королівстві, відхиляються британською владою.

Проблема номер 1 для українських шукачів притулку у Британії

Як виглядає, українському парламентареві-втікачу доведеться переконувати британську владу, що його справа має більше підстав на позитивне вирішення питання про надання притулку, аніж ті 95% клопотань українських шукачів, відкинутих минулого року. За словами Тома Сатердена, тут існує і ще один серйозний момент.

«Головною проблемою для українських шукачів притулку у Сполученому Королівстві є те, що Британія у своїх міркуваннях щодо надання притулку послуговується так званим «списком безпечних країн», який постає перешкодою на шляху розгляду клопотань про надання притулку від українців. Згідно з цим списком, Україна є безпечною країною від 2004 року. Відтак справи, пов’язані з українськими прохачами притулку, розглядаються як такі, що, переважно, не мають підстав. А це, у свою чергу, значить, що українські громадяни мають значно складніше завдання в отриманні притулку у Британії, аніж ті, хто прибув із країни, яка не є у цьому списку «безпечних», – пояснив фахівець із питань надання притулку у Сполученому Королівстві з організації «Міжнародна амністія» Том Сатерден.

Але, як зазначають британські фахівці правничої галузі, що спеціалізуються на справах, пов’язаних із наданням притулку в Британії, грамотно сформований процес подання оскаржень також може бути певною виграшною формулою. Втім, усе обертається навколо тієї суми, яку інвестуватиме прохач притулку в процес подання клопотання, а також низки оскаржень, у разі відмови, його командою правників.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG