Доступність посилання

ТОП новини

Савченко не є самостійним гравцем, її використовує влада Росії – Магда


Надія Савченко під час прес-конференції у Києві. 2 серпня 2016 року
Надія Савченко під час прес-конференції у Києві. 2 серпня 2016 року

Народний депутат Надія Савченко оголосила нове голодування заради звільнення полонених і анонсувала акцію матерів на Банковій. Вона розкритикувала владу за політизацію проблем звільнення і закликала до конституційної реформи. Її колеги з парламентської фракції говорять, що свої проекти Надія з ними не обговорювала, а політологи називають її заяви агонією.

Герой України і народний депутат Надія Савченко оголосила голодування, щоб прискорити процес обміну полоненими між бойовиками і Україною. Вона каже, що й зараз займається цією проблемою, але тихо без піару, їздила на окуповану територію і спілкувалась з місцевими мешканцями. Савченко заявила, що буде голодувати заради прискорення обміну полонених.

Надія Савченко. Прес-конференція: основні меседжі (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:42 0:00


«Мене надовго вистачає. Так, це нелегко, я прекрасно пам’ятаю всі ці збиткові для мого організму події, але нічого страшного. Я витримаю, поки я сама собі не скажу, що результат є. Поки не буде витягнутий хоч хтось, поки не запуститься процес обміну. Я сподіваюсь, що для цього не потрібні будуть роки або навіть місяці, що все включиться набагато скоріше», – заявила Савченко.


За її словами президент робить недостатньо для звільнення українців з полону, саме тому 8 серпня вона закликає матерів і колишніх полонених на Банкову – вимагати звіту від Петра Порошенка. Також вона закликала до мітингів матерів на окупованих територіях і заявила, що бойовики блокують обмін через те, що хочуть отримати амністію.

Відмовилася коментувати заяви Савченко віце-спікер Верховної Ради і уповноважений президента з мирного врегулювання Ірина Геращенко. Вона займається обміном заручників офіційно і, за словами віце-спікера, відсутність прогресу і заблокованість обміну пов’язана з Росією. Отримати коментарі радника голови СБУ Юрія Тандіта, який також займається обміном, Радіо Свобода не вдалося.

Майдан і «антимайдан» стояли за одні цінності – Савченко

За словами Надії Савченко, яка майже два роки провела спершу в полоні бойовиків, а потім у російському СІЗО, примирення між звичайними людьми можливе, головне знайти теми, які об’єднують, а не роз’єднують, зокрема говорити не про мову, декомунізацію чи героїзацію УПА, а про децентралізацію і корупцію. Ділити українцям нема чого, каже Савченко.

«У нас одні ідеали – і у Майдану, і в «антимайдану». І там, і там люди стояли за одні цінності, просто не могли зрозуміти, що вони в них одні. За ці цінності, щоб було більше влади на місцях, щоб не все узурпувалося в руках одного президента», – заявила вона.

Надія Савченко також запропонувала фактично конституційну реформу – обрання сотні народних представників, які б могли написати нову конституцію, надання людям вільного права володіння зброєю, створення муніципальної поліції й інституту виборних суддів у регіонах.

Я б її запитав просто, які дії чи бездіяльність з боку того ж президента заважають обміну полонених?
Ігор Луценко

Колега Савченко по фракції, народний депутат Ігор Луценко розповів Радіо Свобода, що на тих засіданнях фракції, де він був, Надія не обговорювала ані політичної реформи, ані можливості голодування.

«Я б її запитав просто, мені неясно, які, на її погляд, дії чи бездіяльність з боку того ж президента заважають обміну полонених? Мені б хотілося дізнатися конкретики. Я припускаю, що є бездіяльність, чи навпаки», – заявив Ігор Луценко.


Актом відчаю в коментарі «Інтерфакс-Україна» назвав голодування Савченко заступник голови фракції «Батьківщина» Сергій Соболєв. Він наголосив, що фракція також не підтримувала її голодування раніше, в Росії.

У Верховній Раді понад рік лежить законопроект про нову Конституцію – правник

На думку голови правління «Центру політико-правових реформ» Ігоря Коліушка, народному депутату варто було б підтримувати вже другий зареєстрований законопроект про підготовку й ухвалення нової Конституції України. Законопроект не винесений на голосування, хоча був поданий до парламенту понад рік тому, говорить Коліушко.

Ігор Коліушко
Ігор Коліушко

«Сама по собі ідея скликання конституанти, тобто органу, який має розробити і попередньо схвалити проект нової конституції, звичайно, не нова. Останні років 8 ця ідея постійно є на слуху, просто по-різному до неї підходять. У законопроекті, який є у Верховній Раді, детально прописується технологія їхньої роботи. Не те, що вони просто збираються і самі пишуть», – говорить Коліушко.

Правник зазначає, що на пропозиції Савченко у чомусь схожі деякі матеріали політичного руху Віктора Медведчука «Український вибір», але там намагалися провести зміни через закон про всеукраїнський референдум, неконституційний, на думку Коліушка.

Відповідаючи на запитання Радіо Свобода, Надія Савченко спростувала зв’язки із засновником «Українського вибору» і пояснила схожі погляди випадковим збігом обставин.

Савченко агонізує – політолог

На думку директора Центру суспільних відносин Євгена Магди, Савченко не є самостійним політичним гравцем, її зараз використовує російська влада, вкладаючи в народного депутата власні ідеї.

Савченко говорить речі, які просто вписуються в порядок денний російських агентів тут, в Україні
Євген Магда

«Те, що говорить Савченко, з одного боку, густо замішано на популізмі, а з іншого боку, свідчить, що вона не набула політичного досвіду, якого від неї очікували багато українців. Коли вона зараз вийшла і говорить речі, які просто вписуються навіть не в російський порядок денний, а в порядок денний російських агентів тут, в Україні, то це не відповідає ситуації, не відповідає надіям», – наголосив Магда.

На думку політолога, випадок Савченко навчить суспільство не створювати собі кумирів. Голодування народний депутат, герой України і колишній боєць добровольчого батальйону «Айдар» вирішила розпочати із 3 серпня.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG