Доступність посилання

ТОП новини

Військові повідомили про нові обстріли, сепаратисти – про ймовірну власну провокацію


Авдіївка після обстрілів, архівне фото
Авдіївка після обстрілів, архівне фото

У прес-центрі штабу антитерористичної операції, що триває на частині сходу України проти підтримуваних Росією збройних сепаратистів і російських військ, повідомили, що становище в зоні АТО «складне, але контрольоване».

Із початку доби та впродовж дня станом на 18-у годину зафіксовано 28 обстрілів українських позицій із боку бойовиків, у тому числі з важкої артилерії, мовиться в повідомленні.

Речниця АТО Ірина Баранова особливо наголосила на тому, що «дії ворога втратили вибірковий характер»: з 11-ї години ранку протягом трьох годин бойовики вели мінометний вогонь по мирних жителях Авдіївки та Опитного, випустивши по житлових будинках 21 міну 82-міліметрового калібру.

Окремо у прес-центрі штабу АТО додали, що й після 18-ї години мінометний обстріл житлових кварталів Авдіївки й села Опитного неподалік тривав. «Наразі зафіксовано сім обстрілів загальною чисельністю 68 мін, з них 5 калібру 120 міліметрів, що заборонений мінськими домовленостями», – мовиться в окремому повідомленні, оприлюдненому приблизно о 19:30 за Києвом.

Загалом на донецькому напрямку епіцентром бойових дій залишаються позиції в районі Авдіївки: там бойовики неодноразово обстріляли українські позиції зі 120-міліметрових та 82-міліметрових мінометів.

По Пісках була застосована важка артилерія 152-міліметрового калібру. Кулемети великого калібру бойовики використали поблизу Троїцького. З 82-міліметрових мінометів та гранатометів різних систем вони били по Північному (стара назва Кірове) та Луганському.

На маріупольському напрямку бойовики зі 120-міліметрових та 82-міліметрових мінометів вели вогонь по укріпленнях у Красногорівці та Талаківці. В районі Мар’їнки вони застосували танк і також вели вогонь із гранатометів, кулеметів великого калібру та стрілецької зброї.

На Луганщині біля Новозванівки вівся мінометний вогонь по українських військових, у тому числі з мінометів 120-міліметрового калібру, зафіксовано й вогонь снайпера, повідомила речник.

Донецькі сепаратисти дещо раніше у вівторок заявили, що протягом понеділка українські військові обстріляли їхні позиції з артилерії калібрів 152 і 122 міліметри, мінометів калібрів 120 і 82 міліметри, озброєння БМП, гранатометів і стрілецької зброї в Горлівці, Ясинуватій, селах Спартаку, Веселому, Жабичеві й Землянках, на півночі й заході Донецька і на території аеропорту, а на півдні окупованої частини Донеччини в селах Саханці і Пікузах (колишньому Комінтернові). За їхніми твердженнями, протягом минулої доби українські військові здійснили 466 пострілів по їхніх позиціях.

Луганські сепаратисти ще вранці заявляли про 8 обстрілів їхніх позицій українськими силовиками за попередню добу. За їхніми словами, були обстріляні позиції в селі Калинові, селищі Молодіжному й селі Дебальцівському (колишній Комуні) з 82-міліметрових, 120-міліметрових і, як вони заявили, 152-міліметрових мінометів (таких не існує – ред.), танків і гранатометів, а також стрілецької зброї.

Крім того, луганські сепаратисти заявляють про обстріл міста Кадіївки (колишнього Стаханова), внаслідок якого потерпіли двоє чи троє, за різними повідомленнями, мирних мешканців міста. Вони стверджували, що обстріл здійснили з артилерії калібру 152 міліметри.

За фотографіями, які оприлюднили мешканці Кадіївки, видно, що вирви спричинені вочевидь мінами калібру 82 міліметри. Далекосяжність мінометів цього калібру – ледь більше за 4 кілометри, тоді як від місць влучань до найближчих українських позицій у напрямку, з якого стріляли, – понад 15 кілометрів.

Підтримувані Росією збройні сепаратистські угруповання «ДНР» і «ЛНР» Генеральна прокуратура України визнала терористичними.

На лінії контакту сторін між вільною й окупованою частинами Донбасу вже багато разів проголошували режим припинення вогню, але він щоразу порушується, в тому числі й із застосуванням важких озброєнь, що мали бути відведені. Сторони звинувачують у порушеннях одна одну й заперечують звинувачення на свою адресу.

XS
SM
MD
LG