Доступність посилання

ТОП новини

Колишній керівник ВАДА запідозрив таємні домовленості МОК із Росією


Річард «Дік» Паунд, архівне фото
Річард «Дік» Паунд, архівне фото

Колишній президент Всесвітнього антидопінгового агентства Річанд Паунд заявив, що припускає таємні домовленості Міжнародного олімпійського комітету з Росією щодо участі російських спортсменів у цьогорічних Олімпійських іграх, попри допінговий скандал.

Як заявив Паунд в інтерв’ю німецькому щоденникові Süddeutche Zeitung, рішення термінового засідання Виконавчого комітету МОК про можливість участі в іграх спортсменів із Росії 24 липня могло бути підготоване й ухвалене заздалегідь.

Паунд повторив думку, що найкращим рішенням було б повне усунення Росії з літніх Олімпійських ігор у бразильському Ріо-де-Жанейро.

Річард Паунд, нині керівник Олімпійської служби телерадіомовлення, був першим президентом Всесвітнього антидопінгового агентства, він також двічі був віце-президентом МОК, а останнім часом очолював спеціальну комісію, яка розслідувала державну програму застосування допінгу в російській легкій атлетиці; на підставі результатів роботи цієї комісії восени 2015 року Всесвітня асоціація легкоатлетичних федерацій дискваліфікувала всіх російських легкоатлетів, і ця заборона лишилася чинною й на нинішніх Олімпійських іграх.

Подальші розслідування викрили широкий масштаб російської допінгової програми, що охопила й численні інші види спорту. Відтак МОК ухвалив, що участь кожного чи кожної з російських спортсменів у цьогорічних Олімпійських іграх має індивідуально схвалити міжнародна федерація їхніх видів спорту, а рішення щодо схвалених іще має остаточно затверджувати МОК на підставі рекомендації комісії незалежних експертів. При цьому МОК не став накладати повної заборони на участь в іграх усіх російських спортсменів, як то раніше зробила щодо легкоатлетів Всесвітня асоціація легкоатлетичних федерацій. Це рішення МОК викликало широку критику, перш за все серед борців із допінгом. Зокрема, його різко критикувало нинішнє керівництво ВАДА.

XS
SM
MD
LG