Доступність посилання

ТОП новини

Мінкультури спростовує заяву щодо гальмування реєстрації статутів релігійних організацій УПЦ (МП)


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

У Міністерстві культури України спростовують заяви про відмову в реєстрації статутів релігійних організацій Української православної церкви, що в єднанні з Московським патріархатом. Про це заявив директор департаменту у справах у справах релігій та національностей Мінкультури Андрій Юраш.

«Ми не хотіли відмовляти. Це, власне, сам факт того, що ми не відмовляли в реєстрації, а тільки відправили на опрацювання. Це жест доброї волі з нашого боку. Ми не йдемо на конфлікт. Ми хочемо в конструктивному діалозі це питання вирішити. На превеликий жаль, Українська православна церква відмовляється робити будь-які зміни до цих поданих статутів, які відповідали б законодавству», – повідомив він.

За словами Юраша, жодне з принципових зауважень щодо статутів не було усунено.

Зокрема, розповів він, наводячи приклади порушень УПЦ (МП) українського законодавства, там підмінюють поняття й намагаються зареєструвати не «єпархіальне управління» як адміністративний центр, а «єпархію», що об’єднує і сам єпархіальний центр, і громади. Також УПЦ (МП) намагається унеможливити для церковних парафій зміну підпорядкування, прописуючи у статуті, що парафії ієрархічно підпорядковані єпархії, а їхня діяльність підпорядкована владі архиєрея.

В УПЦ (МП) заяв Юраша не коментували.

Синод УПЦ (МП), який відбувся 20 липня в Києво-Печерській Лаврі, звернувся до прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана з повідомленням про упереджене і необ’єктивне, за словами авторів заяви, ставлення Міністерства культури до УПЦ (МП). За даними церковників, з грудня 2014 по травень 2015 року до Міністерства культури України були подані на реєстрацію тринадцять статутів релігійних організацій УПЦ (МП), зареєстровані лише два з них.

XS
SM
MD
LG